De overval (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De overval
Opnamen in de Cinetonestudio's. Achter de camera Prosper Dekeukeleire, Kees Brusse, Paul Rotha; in het raam Jan Blaaser
Regie Paul Rotha
Producent Paul Rotha
Kees Brusse
Rudolf Meyer
Scenario Loe de Jong
Muziek Hugo de Groot
Else van Epen-de Groot
Ger van Leeuwen
Productiebedrijf Sapphire Filmproducties
Première 21 december 1962
Genre Drama
Oorlogsfilm
Speelduur 98 minuten
Taal Nederlands
Duits
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget ƒ 550.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De overval is een Nederlandse zwart-witfilm uit 1962. Het is een van meest succesvolle films in de Nederlandse cinema met circa 1.474.000 bezoekers.[1] De internationale titel is The Silent Raid. De film wordt ingeleid door Jan Borghouts ('Peter Zuid').

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het is 8 december 1944. In het huis van bewaring te Leeuwarden lijkt alles rustig, maar schijn bedriegt. Een groep Nederlandse verzetslieden gaat 51 van hun metgezellen op spectaculaire wijze bevrijden.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Loe de Jong schreef het scenario. Hij werd geïnspireerd door een boekje van Piet Oberman[2] over de overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden, die wel tot een van de grootste verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt gerekend. De film werd uitgebracht door Sapphire Filmproducties, een productiemaatschappij die voor Fanfare van Bert Haanstra was opgericht.[3] Haanstra was ook de beoogde regisseur.[4] Hij was al met de voorbereidingen begonnen toen hij in mei 1962 zijn taak overdroeg aan Henri Rust, om zich op Alleman te kunnen concentreren.[5] Uiteindelijk werd de Britse documentairefilmer Paul Rotha, onder andere bekend van Das Leben von Adolf Hitler (1961), de regisseur.[2] Kees Brusse regisseerde de dialogen.[3] De opnamen begonnen op 12 september in de Cinetone Studio's.[6] Op 1 oktober begonnen de buitenopnamen[7], die op 5 november waren voltooid.[8] De galapremière vond op 20 december plaats in Theater Tuschinski en werd bijgewoond door minister-president De Quay en staatssecretaris Bot.[9]

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]