Marieke Dilles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marieke Dilles
Marieke Dilles op de première van Dossier K in de Metropolis te Antwerpen
Marieke Dilles op de première van Dossier K in de Metropolis te Antwerpen
Algemene informatie
Geboren 5 oktober 1986
Land België
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Marieke Dilles (Antwerpen, 5 oktober 1986[1]) is een Vlaamse theater- en filmactrice.

Dilles is oud-leerlinge van het Xaveriuscollege. Reeds op school acteerde ze in een kortfilm die als project op school werd uitgewerkt Zoenspel. In 2009 studeerde ze af aan het Herman Teirlinck Instituut als Master Woordkunst.

In het theater speelt ze in het seizoen 2008 - 2009 mee in Quills, het bekende stuk van Doug Wright, zoals gebracht door het collectief De Roovers. In 2011 speelde ze een hoofdrol in Dit is alles, een productie van het jeugdtheater HETPALEIS.

Haar eerste filmrol was een rol in de korte film Waterstand (2008). Ze kreeg een hoofdrol in de dramaserie De Smaak van De Keyser waar ze de jonge Helena De Keyser mocht vertolken. De serie liep in het winterseizoen 2008 - 2009 van de zender Eén. Voor die rol kreeg ze in januari 2009 op het Festival International des Programmes Audiovisuels in Biarritz ook de Fipa d'Or als beste actrice. Door het stormweer kon ze bij de afvaardiging van De Smaak van De Keyser niet aanwezig zijn bij de uitreiking.

In 2009 volgden een rol als Naomi Waldack in de film Dossier K., de opvolger van De zaak Alzheimer, en een beperkte rol in de televisieserie Het goddelijke monster die in 2011 werd uitgezonden. In oktober 2010 werd ook de romantische komedie Zot van A. van Jan Verheyen uitgebracht waarin ze een kleine rol vertolkte. Ze speelde ook sporadisch in Thuis, Witse en Flikken.

In 2012 speelt ze de hoofdrol in de fictiereeks De Vijfhoek op Eén. In 2012 speelde ze eveneens hoofdrollen in zowel het vierde seizoen van Vermist op VIER als in de langspeelfilm Weekend aan Zee. In 2014 keert ze terug in het vijfde seizoen van Vermist. Later vertolkte ze ook de rol van Griet in de serie Amateurs.

Marieke Dilles gaf ook les aan het deeltijds kunstonderwijs in de Antwerpse Stedelijke Academie voor Muziek en Woordkunst "Jozef van Poppel" in het district Deurne.

Externe links[bewerken]