Bladzijde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Omslaan van een bladzijde.

Een bladzijde of pagina is een zijde van een vel papier in een boek of tijdschrift. Het papier in een boek of tijdschrift is haast altijd dubbelzijdig bedrukt - een vel bestaat dus uit twee bladzijden. Bij een met de hand beschreven vel papier wordt ook de term kantje gebezigd.

Bij enkelzijdig bedrukt papier spreekt men liever niet van bladzijden maar van pagina's (met klemtoon op de eerste lettergreep).

Vaak zijn de bladzijden genummerd zodat men (via de inhoudsopgave) naar een bepaalde tekst kan verwijzen om deze later eenvoudig en snel terug te vinden. De tekst van het eerste hoofdstuk een boek begint vaak op bladzijde 1. Vooraf gaan doorgaans een zogenaamd schutblad, een Franse pagina, een voorwoord en een inhoudsopgave. Als deze genummerd worden, gebeurt dat dikwijls met Romeinse cijfers. Door het feit, dat het eerste blad of de kaft van een gesloten boek rechts ligt, zijn de bladzijden-nummers aan de rechterkant altijd oneven, de pagina links heeft altijd een even nummer.

Een boek bestaat meestal uit katernen, die worden gemaakt door een vel papier meerdere keren te vouwen en daarna open te snijden. Het aantal pagina's in een katern is dus uit viervoud.

Op internet wordt naar analogie met een boek of tijdschrift gesproken van een webpagina.

Uitdrukkingen[bewerken]

  • Met een zwarte bladzijde wordt een episode in de geschiedenis bedoeld waar zich men over schaamt.
  • Aan een nieuwe bladzijde beginnen: een nieuwe start maken.

Zie ook[bewerken]