Jamsessie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een jamsessie (uit het Engels) kan twee vormen aannemen: een originele vorm of een vorm waarbij er covers van bestaande liedjes worden gespeeld. Beide vormen een min of meer spontane, onvoorbereide vorm van muzikaal samenspel. Jamsessies waarbij er covers worden gespeeld zijn meestal in het jazzgenre of aanverwante popgenres als hardrock, blues en rock. Tijdens een originele jamsessie wordt er soms muziek ten gehore gebracht die niet eenvoudig in een bepaald genre is thuis te brengen. Vaak worden er op georganiseerde jamsessies echter bestaande nummers gespeeld, zodat de muzikanten, zangers en zangeressen weten waar ze aan toe zijn. Dit is voor het aanwezige publiek ook prettig omdat ze de nummers herkennen en kunnen meezingen. De originele jamsessies vereisen meer lef van de muzikanten omdat nummers alle kanten op kunnen gaan. Het vereist daardoor ook meer van de luisteraars die getuige zijn van hoe de muziek zich spontaan ontwikkelt. Het gevaar van jamsessies is dat alle muzikanten tegelijk op de voorgrond willen treden en er daardoor een kakofonie van geluid ontstaat. Wanneer muzikanten elkaar de ruimte geven en solo's worden afgewisseld kan een originele jamsessie leiden tot muziek die niemand ooit had kunnen verzinnen of componeren. Ook bestaan er bands die zich geheel toeleggen op het spelen van originele jams.

Vanuit het Engels betekent jam "opstopping, opeenhoping, verstoring" en session zoveel als "zitting, bijeenkomst". (Vooral uit het woord "jam" kan enige zelfrelativering worden afgeleid; die zelfrelativering was ook van toepassing op het woord "jazz", dat in zijn oorspronkelijke betekenis onder meer "rotzooitje, rommeltje" betekent.) Met de term jamming wordt vaak muzikaal samenspel aangeduid, tijdens het originele 'jammen' ontstaan vaak creatieve invallen en niet minder vaak nieuw muzikaal materiaal.

Bij jamsessions waarbij covers worden gespeeld worden vaak jazzstandards ten gehore gebracht, daar deze tot het algemeen gangbare repertoire van jazzmuzikanten behoren.

Sessiemuzikanten hebben zich erop toegelegd voor jamsessies beschikbaar te zijn.