Overleg:Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is bedoeld voor overleg over de opmaak van de Hoofdpagina. Voor andere vragen kunt u terecht bij de Helpdesk.

Inhoud hoofdpagina wordt bepaald door:

Onderdelen binnen sjabloon Inhoud:

Layout of the main page, designed by Olivier Bommel.png
   Titel en ondertitel
   Portalenbalk
   Informatie over Wikipedia
   Hoofdsecties
Uitgelicht (26 mei | 27 mei)
Etalage
Wist je dat... (26 mei | 27 mei)
Actueel
Recent overleden
In het nieuws
Dag uit de geschiedenis (26 mei | 27 mei)
   Afbeelding van de dag
   Zusterprojecten
   Contact en statistieken

Zie ook: Wikipedia:Sjablonen van de hoofdpagina

Bekijk de hoofdpagina
met een andere skin:Dit ontwerp is ontworpen door Olivier Bommel en licht aangepast door onder anderen Mar(c) en Supercarwaar. Op dit ontwerp zijn de licentievoorwaarden van de GFDL van toepassing.


Voormalige hoofdpagina's:

Deze pagina is bedoeld voor overleg over de opmaak van de Hoofdpagina. Voor andere vragen kunt u terecht bij de Helpdesk.


Kopje "Actueel" omhoog op de mainpage[brontekst bewerken]

Hallo,

Op de Engelse Wikipedia is een discussie om op de hoofdpagina een kader int e richten over de wereldwijde pandemie waar we op dit moment mee te maken hebben. Zie onder andere dit bericht daarover].

Ook bij ons is de hoofdpagina de meest bezochte pagina van de encyclopedie. Wij hebben op dit moment de Coronaviruspandemie vanaf 2019 uitgelicht in het kader "Actueel" staan. Is het een idee om dit veld te wisselen met de gewone "Uitgelicht"? Ciell 15 mrt 2020 17:40 (CET)

Geen bezwaar, al hoop ik dat we na deze discussie niet meer over de m.i. incorrecte term Coronaviruspandemie spreken. Encycloon (overleg) 15 mrt 2020 19:30 (CET)
Wel bezwaar. Een lezer van de hoofdpagina kan prima de gewenste info vinden naar het betreffende lemma. Daarvoor hoeven we niet de indeling van de hoofdpagina om te gooien. Zo dom zijn onze lezers/bezoekers ook weer niet. En wikipedia is geen postbus 51/doorgeefluik van Mark Rutte. Saschaporsche (overleg) 15 mrt 2020 20:30 (CET)
Geen bezwaar dit onderwerp is inmiddels zo groot en domineert nu al weken internationale en nationale nieuwsbronnen dat het wel handig is om een bepaalde sectie in te richten voor dit onderwerp. Melvinvk (overleg) 15 mrt 2020 21:49 (CET)
@Bdijkstra: Zou jij hier misschien mee kunnen helpen? Ciell 16 mrt 2020 12:35 (CET)
@Ciell: Gaarne niet op eigen houtje besluiten om dit uit te voeren. Er is zeker nog geen afgetekende meerderheid voor uitvoering van je voorstel. Saschaporsche (overleg) 16 mrt 2020 13:31 (CET)
@Saschaporsche: Ik voer helemaal niks op eigen houtje uit? Ik vraag alleen of iemand dit zou kunnen doen, omdat de hoofdpagina nog best een ingewikkelde code heeft en ìk daar in ieder geval geen veranderingen in zou kunnen (willen) brengen. Daarnaast: volgens mij kan ik heel erg veel willen, maar zal een andere admin daar heus nog een eigen verantwoording in hebben, en ook Bdijkstra is zich daar heus van bewust. Ciell 16 mrt 2020 17:35 (CET)
Ik neig er naar om het met Saschaposche eens te zijn. Wikipedia is een encyclopedie, geen folder van de overheid of huisarts, of een verlengstuk van een nieuwsmedium. Op medische artikelen hebben we zelfs een medisch voorbehoud staan. Dus waarom zouden we dan het artikel over dit virus gaan verplaatsen? Dqfn13 (overleg) 16 mrt 2020 12:42 (CET)
Omdat het al dagenlang ons meest bezochte artikel is, en mensen moeite hebben om waar van onwaar te onderscheiden in de echte media. Ze vertrouwen op ons. Echte medische handvatten geven we toch niet, wel achtergronden en ontwikkelingen. Ciell 16 mrt 2020 17:35 (CET)
Als daar genoeg animo voor is wel ik wel helpen. –bdijkstra (overleg) 16 mrt 2020 17:45 (CET)
Als het de meest bezochte pagina is, dan komen ze er ook wel als we het niet verplaatsen Ciell. Ik sta er eerlijk gezegd vrij neutraal in, dus ik laat nu expres even de negatievere dingen zien. Ik zie namelijk van de voorstanders weinig neutrale redenen om het te verplaatsen. Het is niet aan de encyclopedie om waar van onwaar te onderscheiden, het is aan de encyclopedie om neutrale en objectieve informatie te verschaffen. De plek op de hoofdpagina draagt daar niet aan bij. Als het nou zo is dat het kopje "Actueel" in de mobiele versie niet op de hoofdpagina te zien is, dan zeg ik verplaats het meteen, want die mensen missen wel informatie. Dqfn13 (overleg) 16 mrt 2020 22:43 (CET)
"Uitgelicht" en "Actueel" zijn de enige twee onderdelen die in de mobiele versie te zien zijn. –bdijkstra (overleg) 16 mrt 2020 22:51 (CET)
Bedankt voor het antwoord, dan blijft voor mij dus de vraag: wat is het nut van het naar boven verplaatsen? Het staat op alle hoofdpagina's, mensen moeten alleen even naar beneden scrollen. Dqfn13 (overleg) 17 mrt 2020 00:20 (CET)
Dan onderschat je toch de maatschappelijke relevantie van Wikipedia Dqfn. En de hoeveelheid mensen die inderdaad de moeite nemen om naar beneden te scrollen, als ze misschien voor een ander onderwerp naar de encyclopedie kwamen, maar bij wie (zoals bij iedereen in Nederland en België op dit moment) COVID-19 wel door het hoofd speelt.
Laat ik hem omdraaien: wat is een reden om het "Uitgelicht"-kader bovenaan te hebben staan? Ciell 17 mrt 2020 22:00 (CET)

Venezia/Venezuela[brontekst bewerken]

Volgens mij betekent Venezia gewoon Venetië. De zin moet eigenlijk zijn: "..Venezuela afgeleid is van Venezia en het betekent dus Klein Venetië". – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door DrJos (overleg · bijdragen)

Is DrJos een betrouwbare onafhankelijke bron? –bdijkstra (overleg) 22 apr 2020 09:14 (CEST)
De Nederlandse wikipediapagina van Venetië verwijst naar de Italiaanse pagina "Venezia". Heb je nog meer bronnen nodig?DrJos (overleg) 22 apr 2020 09:24 (CEST)
Ik vind die "dus" een beetje uit de lucht komen vallen. –bdijkstra (overleg) 22 apr 2020 09:54 (CEST)
De juiste verklaring voor de naam Venezuela is dat dit woord in het Spaans klein Venetië betekent, en dat het land deze naam heeft gekregen omdat de paalwoningen van de oorspronkelijke bewoners de Spaanse ontdekkingsreizigers aan deze Italiaanse stad deden denken. Ik heb het inmiddels verbeterd. — Matroos Vos (overleg) 22 apr 2020 12:01 (CEST)