Naar inhoud springen

Executiewaarde

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Annekeranzato (overleg | bijdragen) op 20 sep 2018 om 11:29. (Hypotheek executiewaarde)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De executiewaarde is het bedrag (de waarde) van een goed dat dit object bij gedwongen verkoop naar verwachting zal opbrengen en wordt vastgesteld door taxatie.

Deze waarde ligt lager dan de nieuwwaarde van het goed. De koper weet immers dat de verkoper snel van het goed af moet en zal daarom een lagere koopprijs eisen. Bovendien zal het goed in veel gevallen ook nog eens niet nieuw zijn.

Hypotheek executiewaarde

De executiewaarde voor de berekening van de hypotheek van bestaande huizen is doorgaans 80 - 85% en van nieuwbouw 90% van de geschatte prijs die het huis op zou brengen bij normale verkoop. Bij het aanvragen van een hypothecaire lening wordt uitgegaan van deze executiewaarde voor het bepalen van de hoogte van de hypotheek. De maximale hypotheek was meestal 125% van de executiewaarde.

Marktwaarde vervangt executiewaarde

Sinds 01 januari 2013 is de executiewaarde afgeschaft. Banken hanteren nu de marktwaarde als uitgangspunt. Wel werken de meeste banken intern nog met een rekenformule waarbij ze op basis van de marktwaarde zelf een executiewaarde vaststellen. Taxateurs stellen deze waarde niet meer vast.