Fanfare St. Joseph Pey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Fanfare St. Joseph Pey
Afbeelding gewenst
Type Fanfareorkest
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1910-heden
Dirigent Frank Steeghs
Website http://www.fanfarepey.nl
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Fanfare St. Joseph Pey is een fanfareorkest uit Pey (Limburg), nu deelgemeente van Echt-Susteren, dat opgericht werd in 1910. De fanfare heeft een rijk verleden waarin diverse muzikale successen zijn geboekt.

Geschiedenis[bewerken]

De initiatiefnemers voor de oprichting van een fanfare in het kerkdorp Pey waren de heren L. van Neer, J.H. Collee, Jac Turlings, G.J.J. Otten, P. v.d. Brekel en K. Roubroukx. Voor het bestuur werd ook de kapelaan Stassen gekozen. Op 9 maart 1910 werd het door het bestuur ontworpen reglement vastgesteld. Voor de fanfare was het opluisteren van alle wereldlijke en kerkelijke gebeurtenissen in de gemeenschap een vanzelfsprekendheid. Ook werden er serenades gebracht bij belangrijke persoonlijke gebeurtenissen.

De fanfare werd begiftigd met de Eremedaille van Verdiensten in opdracht van Hare Majesteit de Koningin en de Eremedaille Groot Formaat van de toenmalige gemeente Echt.

Muzikaal ging het stevig op een hoger niveau en zij behaalde in 1966 en 1973 het landskampioenschap in de superieure afdeling van de Federatie van Katholieke Muziekbonden in Nederland (FKM). De deelnames in 1970 en 1978 aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade waren ook succesvol.

Tegenwoordig[bewerken]

De vereniging beschikt over een jeugdfanfare en het grote fanfareorkest. In 2009 telde de fanfare in totaliteit 109 leden, waaronder zowel musicerende leden als niet-musicerende leden. Het jeugdorkest telde in 2009 35 leden, die repeteren onder leiding van dirigent Dennis Close. Organisatorisch beschikt de fanfare over een bestuur en een aantal commissies die zich focussen op: organisatie Caeciliafeest (Caeciliacommissie), donateursactie (zogenaamde DAS-commissie), organisatie activiteiten (FPP-commissie), instrumentenbeheer, muzikale zaken, interne nieuwsbrief, opleiding, papier (organisatie papierinzameling), restauratie, (concert)reizen, uniformen, "vastelaovendj"/carnaval.

Door regelmatige compositieopdrachten zet zich dit orkest voor de vernieuwing van het fanfare-repertoire in. De laatste compositieopdracht was het werk Rubicon in 2006, dat gecomponeerd werd door de Belgische componist Bert Appermont. Tijdens de deelname aan het LBM Bondsconcours onderscheidde de fanfare zich door een uniek combi-optreden met de popband Reincarnatus.

Dirigenten[bewerken]

De eerste dirigent was Leo van Neer (medeoprichter van de fanfare), opgevolgd door Sniekers, De Pauw sr., De Pauw jr., Jean Cuypers, Mathijs Scheffer, Jos Stoffels, Sjef Ficker, Mark Prils en de huidige dirigent Frank Steeghs.

Muzikale successen[bewerken]

De stabiliteit van St. Joseph komt tot uitdrukking in de vele muzikale hoogtepunten die in de voorbije honderd jaren werden behaald. Hierbij valt te denken aan memorabele overwinningen tijdens concoursen in Terwinselen Kerkrade (1921), Hoensbroek (1927), Rotterdam (1938) en na de oorlog het concours in het Noord-Hollandse Heiloo (1951), wat nu nog vaak wordt aangehaald door de oudere muzikanten. Onder leiding van dirigent Jean Cuypers, die uit de eigen gelederen naar voren kwam, won fanfare St. Joseph op overtuigende wijze het concours van Heiloo en daarmee werd promotie naar de superieure afdeling een feit. St Joseph Pey musiceert bijna 60 jaar onafgebroken in de superieure afdeling, de huidige eerste divisie. In die 60 jaar nam de Peyer fanfare 20 keer aan een concours deel. Drie landskampioenschappen, verschillende Limburgse titels, succesvolle deelnames aan diverse edities van het WMC en winnaar van verschillende muziektoernooien, waaronder het ‘Hoogoventoernooi’ in Heemskerk, het ‘KRO toernooi’ en ‘Fanfare 1990’ in Rotterdam, heeft de Peyer fanfare op haar muzikaal curriculum staan. Ook de vele optredens voor radio en tv mogen niet onvermeld blijven. De vijftiger jaren waren voor de fanfare de moeilijkste periode. Notulen uit die tijd doen verslag van felle discussies over de toekomstvisie. Uiteindelijke nam de ‘jongere garde’ o.l.v. de nieuwe voorzitter Jac Turlings het roer in 1961 over samen met het nieuwe bestuur. De eveneens nieuw aangetrokken dirigent Mathijs Scheffer leidde St. Joseph van het ene naar het andere muzikale hoogtepunt. De prestaties leidden ertoe dat fanfare in 1975 de erepenning van verdienste van Hare Majesteit de Koningin kreeg toegekend. De fanfare is tevens in het bezit van de Zilveren Legpenning van de gemeente Echt.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]