Ferdinand Poise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jean Alexandre Ferdinand Poise)
Ferdinand Poise
Ferdinand Poise
Volledige naam Jean Alexandre Ferdinand Poise
Geboren 3 juni 1828
Overleden 13 mei 1892
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Stijl opéra comique
Leraren Adolphe Adam
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jean Alexandre Ferdinand Poise (Nîmes, 3 juni 1828 - Parijs, 13 mei 1892) was een Frans componist die voornamelijk opera's componeerde in het genre opéra comique, naast cantates en liederen op gedichten van onder meer Alphonse Daudet en Auguste Barbier.

Hij studeerde aan het Conservatorium van Parijs, waar hij een leerling was van Adolphe Adam. In 1852 behaalde hij er de tweede prijs in de Prix de Rome voor compositie. Hij debuteerde het volgende jaar met de opéra comique Bonsoir, Voisine, een eenakter die in september 1853 in première ging in het Parijse Théâtre Lyrique.[1] In 1855 volgde Les Charmeurs, eveneens een eenakter.[2] Beide waren succesvol en Poise ging verder met de traditie van de opéra comique. Latere succesnummers in het lichte genre waren La Surprise de l'Amour, L'Amour Médecin en Joli Gilles.

De libretti van zijn opera's werden geleverd door onder meer Alphonse Daudet, Jules Adenis, Alexandre Beaumont en vooral Charles Monselet, die de teksten schreef voor de successen in zijn latere periode.

De laatste jaren van zijn leven was hij zwaar ziek met een letsel van het ruggenmerg en hij stierf op zijn ziekbed in de ochtend van 13 mei 1892. Zijn laatste werk, Carmosine, een opera in vier bedrijven naar Alfred de Musset, kon hij niet meer voltooien.[3] Een andere opéra comique van hem, La Coupe enchantée (naar Jean de La Fontaine[4]), ging verloren bij de brand van de Opéra-Comique in Parijs in 1887.

Werken voor muziektheater[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]