Gouda bij Kaarslicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kaarsjesavond)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het bekende kerstevenement met muziek, samenzang en een sfeerrijk met kaarslicht versierde Markt te Gouda.
Gouda bij Kaarslicht

Gouda bij Kaarslicht (voorheen Kaarsjesavond) is een sinds 1956 bestaande traditie waarin de markt van Gouda en de directe omgeving met kaarsen en een grote kerstboom worden verlicht.

Beschrijving[bewerken]

Gouda bij Kaarslicht is de oudste 'lichtjesavond' van Nederland en begon in 1956 met het ontsteken van de lichtjes in de eerste kerstboom voor het stadhuis. De boom wordt ieder jaar geschonken door de Noorse zusterstad Kongsberg. Deze gift was het directe gevolg van een persoonlijk initiatief van de toenmalig Goudse wethouder Hagedorn. De Noorse kerstboom is tussen de 20 en 30 meter lang. Twee jaar na het begin vierde de Kaarsenfabriek haar 100-jarig bestaan. Dit was de aanleiding om de ramen van het middeleeuwse stadhuis en alle huizen rondom de markt met kaarsen te verlichten.

Sinds 2013 vindt Gouda bij Kaarslicht plaats op de vrijdag. Op de Markt wordt de kerstboom ontstoken door de burgemeester. Alle vensters van het gotische stadhuis en van de bovenverdiepingen van de winkels rondom de Markt en aangrenzende straten worden dan verlicht door duizenden brandende kaarsen achter de ramen, alleen in het stadhuis al zo'n 1500. De straat- en winkelverlichting wordt gedoofd. Tijdens de ceremonie bij de boom worden door verschillende muziekgezelschappen, meestal uit Gouda of de regio, kerstgezangen en muziek ten gehore gebracht, waarbij het publiek meezingt. De organisatie is in handen van de Stichting Gouda Bij Kaarslicht.

Het evenement wordt ieder jaar door zo'n 20.000 mensen bezocht. Behalve de 50e editie toen ruim dertigduizend bezoekers uit binnen- en buitenland in 2005 Gouda bij Kaarslicht in Gouda vierden in het bijzijn van H.M. koningin Beatrix. Sinds 2008 is de kerstboom versierd met 10.000 leds in plaats van de 200 standaard gloeilampen. Deze led-verlichting verbruikt veel minder energie (800 watt) dan de gloeilampen (5.300 watt).

Voorbeelden van andere lichtjesavonden[bewerken]

In Nederland[bewerken]

  • In Bergen (NH) wordt sinds 1926 op de eerste woensdagavond van augustus lichtjesavond gehouden waarbij de bewoners hun tuinen versieren met lampjes.
  • In Delft wordt een soortgelijk evenement gehouden dat lichtjesavond wordt genoemd.
  • In Ravenstein (stad) wordt Ravenstein bij Kaarslicht op de tweede of derde zaterdag in december gehouden met concerten in en buiten beide kerken, tentoonstellingen, verlichte pastorietuin, mozaïek op stadsgracht enz.
  • In Huissen wordt ook Huissen bij Kaarslicht georganiseerd op de 2e zaterdag in december met een grote markt en gezellige concerten.

In buitenland[bewerken]

Externe links[bewerken]