Naar inhoud springen

Maarten Maartenshuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maarten Maartenshuis
Maarten Maartenshuis (2010)
Maarten Maartenshuis (2010)
Locatie
Locatie Amersfoortseweg 98, Doorn
Adres Amersfoortseweg 98Bewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 3′ NB, 5° 21′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie buitenhuis
Huidig gebruik kantoor
Start bouw 1900
Bouw gereed 1902
Opening 1903
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 508727
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Maarten Maartenshuis is een in 1902 op de Zonheuvel gebouwd buitenhuis in de Nederlandse plaats Doorn (provincie Utrecht).

Rond 1900 werden langs de Utrechtse Heuvelrug vele buitenplaatsen gebouwd. Het huis dankt zijn naam aan de schrijver Maarten Maartens, de eerste bewoner van het huis. Van Der Poorten Schwartz, Maarten Maartens was zijn pseudoniem, kocht de grond in 1884, maar woonde vele jaren in het buitenland. Hij woonde vanaf 1903 tot aan zijn dood in 1915 in het huis met zijn vrouw, Anna, en zijn dochter, Ada. Het huis heette oorspronkelijk Zonheuvel; Ada doopte het om in Maarten Maartenshuis na de dood van haar ouders. Het landgoed waarop het lag bleef Zonheuvel heten.

Het Maarten Maartenshuis werd gebouwd naast het kleinere poortgebouw, dat omstreeks 1840 werd gebouwd. De achterzijde van het Maarten Maartenshuis is naar de weg gericht, met daartussen een tuin in Franse stijl, zoals in Versailles. Het poortgebouw werd bewoond door de butler en had daarnaast een functie als stal annex koetshuis. Het interieur van het huis bevat nog vele zeer bijzondere stukken, bijvoorbeeld een landkaart uit 1696 van Bernard Du Roy.

In de jaren twintig van de twintigste eeuw, na het overlijden van Anna, richtte Ada de Stichting Zonheuvel op. De stichting gaf het huis een functie als conferentieoord en centrum voor jeugdwerk. In de Tweede Wereldoorlog was er een noodhospitaal gevestigd. Ada overleed in dit hospitaal in 1944. In 1974 werd het landgoed Zonheuvel met het Maarten Maartenshuis door de stichting Slotemaker de Bruïne Instituut gekocht. Tegenwoordig heeft het een functie als zaalverhuur- en conferentiecentrum. Enkele vertrekken, waaronder de bibliotheek, zijn in de staat gelaten waarin ze waren toen ‘Maarten Maartens’ nog leefde.

Ook het poortgebouw wordt gebruikt voor conferenties en vergaderingen. Later is op het landgoed een hotel bijgebouwd, dat ook enkele vergaderzalen heeft.

In 2023 was het het grote pietenhuis waar Sinterklaas en zijn pieten in de Sinterklaastijd verbleef.