Madame Lucrezia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Madame Lucrezia

Madame Lucrezia is de bijnaam van een bekend, verminkt antiek standbeeld in Rome. Het beeld staat op de Piazza di San Marco naast de Basilica San Marco.

Geschiedenis[bewerken]

Het beeld stelt de godin Isis voor en stond in de oudheid waarschijnlijk in de Tempel van Isis en Serapis, die in de buurt van Piazza Marco stond. Het beeld werd door kardinaal Lorenzo Cybo, die rond het jaar 1500 kardinaal van de San Marco was, op het plein geplaatst. Het beeld dankt zijn naam volgens verschillende verhalen aan Lucrezia d'Alagno, minnares van koning Alfons V van Aragón, die het beeld van deze koning zou hebben gekregen.

Sprekend beeld[bewerken]

Madame Lucrezia werd bekend als één van de “sprekende standbeelden” van Rome. Toen de pausen nog over Rome heersten, was het niet zonder risico om je mening uit te spreken. Dus sprak Madame Lucrezia namens het volk: burgers plakten radicale boodschappen, vaak in de vorm van woordspelingen, op het beeld om hun kritiek op de Kerk, de paus of andere geestelijke leiders te uiten.

Literatuur[bewerken]

Eva Mol, 'Madama Lucrezia: de marmeren Grande Dame van Piazza San Marco en de Isis-cultus in Rome', in: Roma Aeterna, jaargang 2, aflevering I (december 2014), pag. 110-119.