Meppelerdiep (kanaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannes (overleg | bijdragen) op 13 mei 2007 om 20:52. (interwiki fr:)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie

Het Meppelerdiep is een kanaal dat loopt van Meppel tot Zwartsluis. Het Meppelerdiep was van oorsprong een natuurlijke waterweg en heette toen de Sethe. Het gemaal in Zwartsluis is hiernaar genoemd: Zedemuiden. Het is in de loop der tijd meerdere malen uitgegraven en verbreed, en ook enkele bochten zijn afgesneden.

Dat was nodig vanwege de turfwinning. Het Meppelerdiep was een belangrijke waterweg voor het vervoer van turf, dat in de 15e tot en met de 19e eeuw een belangrijke brandstof was. Meppel en Zwartsluis waren destijds belangrijke doorvoerhavens, vanwaaruit de turf verscheept werd naar Holland. Door de turfwinning kreeg het Meppelerdiep meer water te verwerken.

Het Meppelerdiep verbindt de Drentsche Hoofdvaart en de Hoogeveense Vaart met de vroegere Zuiderzee. Het laatste stuk tot aan de zee moest worden afgelegd over het Zwarte Water, dat uitmondt bij Genemuiden.