Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk (Eindhoven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk (Eindhoven)
Plaats Eindhoven
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Coördinaten 51° 26′ NB, 5° 30′ OL
Gebouwd in 1948
Architectuur
Architect(en) Buijtenen, J.T. van
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk was een rooms-katholieke parochiekerk aan de Sint-Servaasweg in het Eindhovense stadsdeel Stratum. Ze werd gebruikt door de parochianen van de buurt Tuindorp, welke vanaf 1930 werd gebouwd. De officiële naam van de kerk was: Onbevlekt Hart van Mariakerk, maar die naam werd vrijwel nooit gebruikt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd ingewijd in 1950, maar ten gevolge van de ontkerkelijking moest ook deze kerk uiteindelijk sluiten. Dit geschiedde in oktober 2004. In 2007 kocht de (evangelicale) Chinese Christian Church de rechterzijbeuk om daarin haar diensten te houden. Het overige gedeelte van de kerk werd verbouwd tot appartementen. Het betreffende kerkgenootschap kwam voordien samen in een voormalige winkel aan Heezerweg 127.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het betreft een grote driebeukige bakstenen basiliek. Het dak wordt bekroond met een dakruiter. De bouwstijl is traditionalistisch, maar divers. Het interieur roept herinneringen op aan de basilicastijl met ronde bogen op kolommen. Een roosvenster en sommige vensters bevatten gotische elementen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]