Naar inhoud springen

Organotantaalchemie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Organotantaalchemie voor het laatst bewerkt door Bitbotje (overleg | bijdragen) op 31 mei 2019 10:06. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

In de organotantaalchemie worden stoffen bestudeerd waarin een directe binding optreedt tussen koolstof en tantaal. Tantaal is een metaal, waarmee de organotantaalchemie een subdiscipline is van de organometaalchemie.

Het voornaamste oxidatiegetal van tantaal in de organotantaalverbindingen is +5, vooral ook omdat tantaal(V)chloride vaak als uitgangsstof gebruikt wordt voor de verbindingen. Tantaal(V) is sterk oxofiel en vertoont daarmee overeenkomsten met de elementen in groep IV. Bovendien zijn organotantaalverbindingen, vanwege het oxofiele karakter, lastig te reduceren. In lagere oxidatietoestanden lijkt tantaal sterk op elementen in groep VI: zowel metaal-metaalbindingen als bindingen naar niet-metalen worden makkelijk gevormd. Ook dubbele bindingen (in metaalcarbenen en nitrenen) treden op:

Navigatie Koolstof-elementbinding