Naar inhoud springen

Plantsoenkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Plantsoenkerk voor het laatst bewerkt door 2001:1c01:43c4:b100:4d58:8d6:7824:143c (overleg) op 12 feb 2020 21:54. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Plantsoenkerk
Plantsoenkerk in De Wilp
Plantsoenkerk in De Wilp
Plaats De Wilp
Denominatie Nederlandse Hervormde Kerk
Coördinaten 53° 7′ NB, 6° 15′ OL
Gebouwd in 1868
Monumentale status Rijksmonument vanwege het orgel in de kerk
Monumentnummer  460738
Afbeeldingen
Stichtingssteen van de Hervormde kerk in De Wilp. Hierop wordt ook de toenmalige burgemeester van de gemeente Marum, Jonkheer Eiso de Wendt Alberda van Ekenstein, vermeld.
Stichtingssteen van de Hervormde kerk in De Wilp. Hierop wordt ook de toenmalige burgemeester van de gemeente Marum, Jonkheer Eiso de Wendt Alberda van Ekenstein, vermeld.
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Plantsoenkerk is een hervormde kerk in het dorp De Wilp in de Groningse gemeente Westerkwartier.

In 1860 deden hervormden in de Wilp een beroep op de Synode van de Nederlands Hervormde Kerk om een zelfstandige gemeente te worden. In 1868 werd de Wilp daadwerkelijk een zelfstandige Hervormde kerkelijke gemeente. In 1868 werd dan ook de Plantsoenkerk gebouwd.

De hervormde kerk is sober van vorm en heeft aan weerszijden vijf rondboogvensters. De zijgevels zijn verdeeld in vijf traveeën, van elkaar gescheiden door lisenen. De voorgevel is voorzien van een klein roosvenster en wordt bekroond door een houten geveltoren. Deze geveltoren heeft geen windhaan, maar een windwijzer in de vorm van een wulp. De vogel waaraan het dorp zijn naam ontleent. Achter de kerk bevindt zich het verenigingsgebouw 'De Bongerd'.

In 2012 is de Hervormde gemeente samengegaan met de Gereformeerde gemeente van het dorp. De Wilp is hierin een samenwerkingsverband aangegaan met de gemeente van Siegerswoude: 'Protestantse Gemeente De Wilp-Siegerswoude'.

Het waarschijnlijk 18e-eeuwse orgel

Het orgel, een waarschijnlijk al bestaand instrument, werd in 1807 geplaatst in de Doopsgezinde kerk te Hoorn. Het front van het orgel lijkt te zijn gemaakt door J.M. Gersten- hauer in Hoorn. Het orgel is in 1831 uitgebreid met een positief door Hermanus Knipscheer uit Amsterdam. In 1871 werd het orgel verkocht aan de Hervormde kerk van De Wilp. Het orgel werd vervolgens geplaatst in de kerk van De Wilp door H. Wardorff uit Leeuwarden. Hierbij kwam het positief te vervallen. Het eenklaviersorgel is in het bezit van 8 registers, waarvan 5 gedeeld zijn in bas en discant. Het orgel is in het bezit van een aangehangen pedaal (C-dº) en heeft volgende dispositie:

Manuaal (C-f3)
Prestant 8 bas/discant
Holpyp 8 bas/discant
Octaav 4 bas/discant
Fluit 4 bas/discant
Quint 3
Octaav 2 bas/discant
Terts 1 3/5 discant
mixtuur II-III 1