Premium sms-bericht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een premium sms-bericht is een sms-bericht met een speciaal tarief of een sms-bericht waarbij kosten in rekening worden gebracht aan de ontvanger.

Sms premium charged bericht[bewerken]

Een sms premium charged bericht / premium sms MO of MT bericht (MO = mobile originated; MT = mobile terminated) is een sms-bericht waarvoor door de operator of serviceprovider, namens een informatie of dienstenaanbieder, kosten in rekening worden gebracht bij de verzender, waardoor het versturen duurder is dan normaal.

Vaak wordt men daarbij uitgenodigd een korte standaardtekst naar een bepaald nummer (vaak een short code) te sms'en, zodat het sms'je automatisch verwerkt kan worden. Toepassingen zijn bijvoorbeeld televoting, of het doen van een betaling (bijvoorbeeld voor een donatie of een ringtone).

Andere toepassingen zijn belspelletjes en chatten.

Sms reversed charged bericht[bewerken]

Een sms reversed charged bericht / premium sms MT bericht (MT = mobile terminated) is een sms-bericht waarvoor door de operator of serviceprovider, namens een sms-dienstverlener kosten in rekening worden gebracht bij de ontvanger.

De gebruiker kan een eenmalig bericht bestellen of een abonnement nemen. Dit gebeurt door een code (shortcode) per sms (tegen het normale sms-tarief) aan het bedrijf te sturen. Men sluit daarmee een overeenkomst die bij een eenmalig bericht onder meer het tarief behelst, en bij een abonnement het tarief of maximale tarief per sms en de frequentie of maximale frequentie. Een abonnement kan onder meer worden opgezegd door ook weer een bepaalde code per sms aan het bedrijf te sturen.

Men ontvangt bijvoorbeeld geregeld een sms met actuele sportuitslagen, het actuele weerbericht, file-informatie, of de nieuwste mop. De kosten zijn bijvoorbeeld €1,50 per ontvangen bericht.

Gedragscode[bewerken]

Alle operators in Nederland hebben voor premium sms-berichten een gedragscode opgezet. Alle aanbieders van sms-diensten dienen zich hieraan te houden. Desondanks ontstaan er vaak problemen wanneer de gebruikers zich niet bewust zijn van de kosten of zich niet eenvoudig kunnen afmelden van de sms-diensten. Het is voorgekomen dat gebruikers een nieuw telefoonnummer aanvroegen om van deze "sms-terreur" af te komen.

Externe link[bewerken]