Naar inhoud springen

Stand (klimsport)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Addbot (overleg | bijdragen) op 13 mrt 2013 om 06:41. (Robot: Verplaatsing van 5 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q1751668)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Een mooi voorbeeld van een standplaats

Als klimmers meerdere routes na elkaar klimmen, moeten ze na elke touwlengte een stand, ook een relais genoemd, bouwen.

Een relais is een plaats in de rotsen waar meerdere haken (verankeringshaken) in de rots geslagen of chemisch verlijmd zijn. Meestal 2 of 3 haken horizontaal naast elkaar. Men gebruikt deze haken optimaal om een verdeling te maken tussen de voorklimmer en de naklimmer.

Zeer veel sportklimroutes bestaan uit één te klimmen lengte en eindigen normaliter op een ketting, relais of een standplaats. Men moet op dit punt een ombouw maken naar een rappel of een zekeringsplaats maken voor de voorklimmer die op zijn beurt de naklimmer moet kunnen beveiligen.

De voorklimmer die na het voorklimmen van een touwlengte op een relaispunt aankomt zal eerst zichzelf beveiligen (vasthangen) aan een van de haken om nadien de naklimmer te begeleiden en uiteindelijk bij het boven komen op de relais aan de andere haak te beveiligen. De voorklimmer en de naklimmer hangen zo op hoogte aan verschillende haken om bij het uitbreken van een der haken te voorkomen dat ze alle twee ten val komen. De voorklimmer beveiligt de naklimmer altijd aan of naar de rots toe en niet op zijn persoon om te voorkomen dat als de naklimmer valt hij rechtstreeks aan de voorklimmen verbonden is. Bij de volgende stap als de naklimmer voorklimmer wordt, of indien de oorspronkelijke voorklimmer ook de volgende lengte klimt, zal de zekering echter op het lichaam moeten gebeuren.

Het bouwen van een relais vergt ervaring en een minimum aan knopen- en zekeringskennis.