TiTa Tovenaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ti-ta-tovenaar)
Ga naar: navigatie, zoeken
TiTa tovenaar (1972)
Genre Kinderprogramma
Speelduur 5 minuten (later compilaties van 25 minuten)
Bedenker Lo Hartog van Banda
Regie Ton Lensink
Scenario Lo Hartog van Banda
Muziek Joop Stokkermans
Land van oorsprong Nederland
België
Taal Nederlands
Productie
Producent Max Appelboom
Uitzendingen
Start 1 oktober 1972 - 1 juni 1974
8 mei 1976 - 1 oktober 1978
Afleveringen 670
Netwerk of omroep NOS
vtmKzoom
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie
TiTa Tovenaar (2008/2009)
Genre Kinderprogramma
Speelduur 15 minuten
Bedenker Lo Hartog van Banda
Regie Martijn van Hees
Kaj Driessen
Scenario Lisette Scholvinck
Lidewij Martens
Hetty Kleinloog
Muziek Fred Butter Soundstudio
Land van oorsprong Nederland
België
Taal Nederlands
Productie
Producent Efteling Media
Uitzendingen
Start 22 december 2008
Einde 9 december 2009
(maart-mei 2010, herhalingen)
Afleveringen 26
Seizoenen 2
Netwerk of omroep AVRO
vtmKzoom
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

TiTa Tovenaar is een Nederlandse kindertelevisieserie oorspronkelijk uitgezonden door de NOS in de jaren zeventig.

TiTa Tovenaar in de jaren zeventig[bewerken]

TiTa Tovenaar werd in 1972 op het Nederlandse scherm gebracht. Het was een dagelijkse serie en iedere aflevering duurde ongeveer 5 minuten en werd uitgezonden om 18.45 of 18.55 uur vlak voor de bedtijd van de kinderen. Een bekende zin uit de serie is de tekst waarmee TiTa Tovenaar elke aflevering afsloot: "Dat zien we morgen dan wel weer".

De hoofdrollen in de serie waren TiTa Tovenaar (Ton Lensink), Tika (Maroesja Lacunes), Kwark, Grobelia, Tato Toveraap, de Grobbebollen, het Grobbekuiken en mensen op Aarde zoals de buurvrouw, 't heertje, de politieagent, het boertje en de kelner en kok van het eethuisje.

De hoofdrollen werden onder anderen gespeeld door Ton Lensink, Maroesja Lacunes, Henk Votel, Tim Beekman, Riet Wieland Los, Sies Foletta, Ab van der Linden, Barrie Stevens, Maélys Morel en Corry van der Linden. De regisseur was eveneens Ton Lensink.

De serie was populair en er verschenen boeken en platen, er werden poppen verkocht en later ook magische toverlantaarns en dergelijke. De serie heeft maar twee jaar gelopen (van 1972 tot 1974) maar is sindsdien al vele malen herhaald. De NOS doet dit bijvoorbeeld in de zomer van 1982 als het programma Sesamstraat een vakantiestop heeft. Doordeweeks zijn er korte afleveringen van De Bereboot uit 1976 te zien en op zondagavond worden er vijf afleveringen van TiTa Tovenaar samengevoegd tot één aflevering van 25 minuten. De TROS laat in 1988 en 1989 ook vijf samengevoegde afleveringen tot één aflevering van 25 minuten zien, waarbij het Dat zien we morgen dan wel weer er is uitgeknipt en aan het eind wordt vervangen door Dat zien we de volgende keer wel weer.[bron?] Ook in 2004 wordt de serie nog een keer uitgezonden.

Tune[bewerken]

In de tune zingt Tika met haar gezicht in het luchtkasteel de woorden van de begintune. Voor diverse dvd-uitgaven heeft Adrina Producties deze tune vervangen door een andere versie en zijn er ook andere fragmenten aan toegevoegd.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Tika woont samen met haar vader TiTa Tovenaar in een luchtkasteel hoog boven de wolken. Haar vader is een grote, verstrooide tovenaar en heeft een toverboek met spreuken. Ook brouwt hij allerlei eigen brouwsels. Hij heeft één beperking: hij kan geen aardbeien (zelf noemt hij ze aardbeziën) in kamelen veranderen, maar bijvoorbeeld wel in dromedarissen. Tika leert ook toveren van haar vader, maar dat lukt maar gedeeltelijk door de verstrooidheid van haar vader. Wel kan ze als ze in haar handen klapt, alle mensen op Aarde stilzetten als een standbeeld. Als ze opnieuw in haar handen klapt, komen ze weer in beweging en denken ze dat ze hebben geslapen. Verder kan ze met een toverfluit goudstukken toveren en kan ze vliegen op een bezemsteel. TiTa kan met Tika van het luchtkasteel springen en dan op Aarde terechtkomen en omgekeerd, maar ook alleen Tika of iemand anders naar de Aarde toveren en weer terug.

Verder hebben ze de Grobbebollen Geeltje met een heel hoge stem en Groentje met een heel slome stem en een toveraap Tato. Ook hebben ze een Grobbevogel die eens in de 300 jaar een ei legt en alleen maar wil slapen. Als Tika per ongeluk dit ei in een vergrootglas legt, wordt dit ei heel groot, waarna een levensgroot Grobbekuiken wordt geboren dat toetert en alles opeet wat het tegenkomt, zelfs een tafel in het eethuisje en het uniform van de agent. Ze eten meestal TiTa-tovertaart die TiTa tovert en drinken TiTa-toverthee.

Samen beleven ze avonturen. De meeste worden veroorzaakt door Tato, die met zijn apenstreken de mensen op Aarde de stuipen op het lijf jaagt, maar ook door het Grobbekuiken, waar vooral het keurige heertje (Frederik) bang voor is. Hij moet het dan ook altijd ontgelden als hij TiTa en Tika al dan niet met Tato of het Grobbekuiken tegen komt. Als er dan vreemde dingen gebeuren, breekt het zweet hem uit en raakt hij in paniek. Hij roept dan altijd "Dat moet altijd mij overkomen" en daarna "politie, politie", waarna de agent meestal niets vreemds constateert. Daarentegen vond het boertje nooit iets vreemd en riep hij altijd "Het is gewoon, zo gewoon als een bruine boon".

In het tweede seizoen kwamen er een aantal nieuwe typetjes. Grobelia was als heks de tegenpool van TiTa Tovenaar. Zij woonde in een grot en krijgt bezoek van haar moeder Grobbema. Ook kwam Opa tovenaar in beeld, die zijn zoon en kleindochter regelmatig met zijn zwarte kist opzocht, maar als de klep openstond last had van tocht. Verder was hij dol op spruitjes. Hij vond TiTa maar een broddelaar, een prutser en kon zelf veel beter toveren. Ook verscheen Kwark, een tovenaarsleerling die een vriend van Tika werd.

Hoofdrolspelers televisieserie jaren 70[bewerken]

Trivia[bewerken]

 • Opvallend was het aantal verschillende rollen van de acteurs. Zo had Ab van der Linden liefst zeven rollen in de serie en Sies Foletta vier.
 • Henk Votel die de rol van opa van TiTa speelde was in werkelijkheid 16 jaar jonger dan Ton Lensink die zijn zoon speelde.

TiTa Tovenaar 2008-2009[bewerken]

In 2008 werd de serie nieuw leven ingeblazen door Theater de Efteling met 13 nieuwe afleveringen, uitgezonden op de AVRO. Van september tot en met december 2009 werd er een tweede reeks van 13 afleveringen uitgezonden, ook op de AVRO. Van maart tot en met mei 2010 werden beide series herhaald in Z@ppelin. De nieuwe serie werd ook uitgezonden op het Vlaamse vtmKzoom, een digitale zender beheerd door de VMMa. De acteurs zijn er andere dan in de originele cast, maar het verhaal is voor een groot deel hetzelfde. Sinds 2013 is Tita Tovenaar te zien bij RTL Telekids op RTL8 en op het digitale kanaal van RTL Telekids24/7.

Hoofdrolspelers televisieserie 2008[bewerken]

Hoofdrolspelers televisieserie 2009[bewerken]

 • Tita - Harry van Rijthoven
 • Tika - Manon Novak
 • Kwark - Maarten Heijmans
 • Grobelia - Manon Nieuwboer
 • Agent - Edo Brunner
 • Tante Truus - Ottolien Boeschoten
 • 't Heertje - Wil van der Meer
 • Kruidenier - Ergun Simsek
 • Boer - Rense Westra
 • Opa - Jan van Eijndthoven
 • Geeltje (Grobbebol) - Jogchem Jalink (stem van Marjolein Algera)
 • Broer (Grobbebol) - Judith Broersen (stem van Marjolein Algera)

Van deze serie is een aantal afleveringen op dvd uitgebracht:

Deel 1: Vliegbezems en Tovertaarten[bewerken]

 • 1. Tika's verjaardag
 • 2. Vliegles
 • 3. De gedachtendoos
 • 4. Het lachwater
 • 5. Superpizza

Deel 2: Toverkriebels[bewerken]

 • Intro: Tika's verjaardag
 • 2. Snuffie
 • 3. Geeltje
 • 4. De kinderfluit
 • 5. De verjonger

Deel 3: Alle vleermuizen nog aan toe[bewerken]

 • Intro: Tika's verjaardag
 • 2. Eerlijk
 • 3. Tante Truus is somber
 • 4. De Hiepnostieker
 • 5. Verliefd

Deel 4: Geheimen[bewerken]

 • 1. Monsters onder het bed
 • 2. De Zonsverduistering
 • 3. Kiespijn
 • 4. Geheimen
 • Bonusaflevering: De Grobbebollen maken Lol

Musical[bewerken]

Het televisieprogramma TiTa Tovenaar werd ook bewerkt tot een musical, nu geschreven als "TiTa Tovenaar". Deze speelde tijdens de winter van 2005-2006 opnieuw in Theater de Efteling. De hoofdrollen werden gespeeld door onder anderen Erik Brey (Tita), Manon Novak (Tika), Anne-Mieke Ruyten (Grobelia), Rop Verheijen (Kwark), Jette van der Meij (Grobbema), Sander Jan Klerk (Tom de Tuinman), Harry Slinger (Opa Tovenaar), Dieter Jansen (Grobbebol Geeltje) en Thijs van Aken (Grobbebol Broer).

Parkshow[bewerken]

In 2007 keerde TiTa Tovenaar terug naar de Efteling met de show 'Tika is Jarig', die vier keer per dag (vijf keer in het hoogseizoen) werd opgevoerd in Theater de Efteling. Ook in 2008 was deze show te zien. Het verhaal ervan is tevens het verhaal van de pilootaflevering voor de nieuwe televisieshow. In 2009 werd de nieuwe parkshow TiTaToverfeest opgevoerd. Hierin zongen Tika, Kwark, TiTaTovenaar en de Grobbebollen bekende liedjes als 'Mijn vader is een tovenaar'. In het hoogseizoen wordt deze parkshow dagelijks opgevoerd, in september en oktober treden de Grobbebollen alleen op. Een nieuwe parkshow is ook Grobbebollen Ontmoet & Begroet, waar de Grobbebollen bezoekers van de Efteling begroeten.

Spin-offs[bewerken]

De Grobbebollen maken lol[bewerken]

26 cartoons met de Grobbebollen Geeltje en Broer in de hoofdrol. In de korte, snelle en grappige verhaaltjes beleven ze allerlei avonturen in het luchtkasteel. Ze brouwen mislukte toverdrankjes, vliegen niet zo succesvol rond op bezems, proppen zich vol met taart, maken rotzooi, ruzie en vooral heel veel lol! De stemmen van Broer en Geeltje zijn ingesproken door Marjolein Algera. De eerste vijf afleveringen van 'de Grobbebollen maken lol' zijn uitgezonden in februari 2010. In de meivakantie van 2010 werden de volgende vijf afleveringen uitgezonden bij de AVRO in Z@ppelin op Nederland 3. De serie was te zien bij RTL Telekids op RTL8 en het digitale kanaal RTL Telekids24/7.

Het Tita Toverfeest[bewerken]

Een programma waarin Tika en Kwark dagelijks kinderen ontvangen in het luchtkasteel en met hen een feestje vieren.

Vaste onderdelen zijn:

 • Een verhaaltje voor gelezen door Tika
 • Knutselen/Koken met Kwark
 • Stoere dingen doen met Kwark
 • Grappen/Moppen met de Grobbebollen Geeltje en Broer
 • Groeten uit De Efteling (waarin bezoekers van het vakantiepark de groeten mogen doen)

Daarnaast wordt er veel gedanst, gezongen en gesnoept in het programma. Anders dan bij de gewone Tita Tovenaar serie worden er nu geen avonturen beleefd. Tika en Kwark presenteren het programma echt en richten zich ook vaak tot de kijkers thuis.

Rolverdeling:

Externe links[bewerken]