Verkoopwinkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een verkoopwinkel is een fysieke (in tegenstelling tot online) winkel waar klanten tweedehandse of nieuwe artikelen ter verkoop aan kunnen bieden. In tegenstelling tot een drop-off winkel is een verkoopwinkel een gewone winkel waar mensen binnen kunnen lopen en kopen zonder eerst een afspraak te maken of een bod/betaling te doen via internet.

Dit soort winkels is te vergelijken met de ouderwetse lommerds met als verschil dat goederen eigendom blijven van de inbrenger totdat een artikel is verkocht. Dit heet consignatieverkoop.

De uitbater van de winkel neemt de artikelen in, fotografeert de artikelen, maakt er een beschrijving van en bepaalt de verkoopprijs in overleg met de klant. Vervolgens biedt hij ze ter verkoop aan via veilingsites of advertentiesites. Artikelen worden grotendeels verkocht in de winkel en door de kopers meteen mee naar huis genomen.

In ruil voor de geleverde diensten ontvangt de winkelier commissie. Deze kan bestaan uit een vast bedrag, een percentage van de verkoopprijs, of een combinatie daarvan.

Verkoopwinkels bestaan al veel langer dan het internet. Er zijn duizenden "depot ventes" in Frankrijk en in Nederland bestaat de Westfriese Beurs al decennia.