Voor de Toekomst (Oekraïense politieke partij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
За майбутнє
Voor de Toekomst
Logo
Personen
Partijleider Ihor Palytsia
Zetels
Hoogste Raad
21 / 450
Geschiedenis
Opgericht 16 december 2007
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Oekraïne Oekraïne
Richting Syncretisch
(centrum)
Ideologie Big tent
Liberalisme[1]
Economisch nationalisme
Kleuren Paars
Groen
Website www.zamajbutne.com.ua/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Voor de Toekomst (Oekraïens: За майбутнє, ZM) is een Oekraïense politieke partij die financieel wordt gesteund door de oligarch Ihor Kolomoyskyi[2][3] De partij heeft (2022) 21 zetels in de Verchovna Rada (parlement).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De partij werd in 2007 opgericht onder de naam Oekraïne voor de Toekomst (Україна Майбутнього); in 2019 werd de huidige naam aangenomen. Leider van de partij is Ihor Palytsia. In de Verchovna Rada vormt Voor de Toekomst met de Unie van Oekraïense Patriotten, Heropleving, de Agrarische Partij van Oekraïne, het Team van Andriy Baloha en Voor Bijzondere Aangelegeheden een parlementaire fractie.

Ideologie[bewerken | brontekst bewerken]

De formele ideologie van ZM is het liberalisme.[1] Hierbij moet worden aangetekend dat de partijen waarmee ZM de fractie Voor de Toekomst vormt er heel verschillende ideologieën op na houden.

De partij is voorstander van het toetreden van Oekraïne tot de Europese Unie maar ook van het handhaven van de status van niet-gebonden land voor Oekraïne. Partijleider Palytsia staat kritisch ten opzichte van de Verenigde Staten van Amerika.[4]

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]