Naar inhoud springen

Wikipedia:Informatie voor beheerders van publieke computers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Indien u beheerder bent van een publieke computer, wilt u wellicht voorkomen dat Wikipedia deze aansluiting vanwege vandalistisch ingestelde gebruikers zal moeten blokkeren. Vanwege de open filosofie van Wikipedia kan iedere gebruiker een pagina wijzigen. Het gevolg hiervan is dat misbruik direct bestraft zal moeten worden, en het beste middel dat Wikipedia hiervoor heeft is blokkade van het IP-adres waar vandalisme vandaan komt.

In de regel zal Wikipedia, indien zij weet dat het om publieke computers gaat, slechts kortdurende blokkades uitvoeren. Mocht het vandalisme echter structureel zijn dan is het mogelijk dat de bewerkingsblokkades qua lengte zullen oplopen. Op deze pagina wordt beschreven hoe u op de juiste wijze aan ons zichtbaar kunt maken dat het publieke computers betreft, en worden enige tips gegeven, zodat u makkelijk de verantwoordelijke gebruiker kunt opsporen.

Laat weten wie u bent

[bewerken | brontekst bewerken]

In de regel zullen Wikipediamoderatoren, voordat zij langdurige blokkades opleggen, enige controle uitvoeren op het IP-adres dat vandalisme pleegt. Een van de eerste tests die vaak uitgevoerd wordt is het opvragen van het zogenaamde "reverse DNS" (de hostname voor een IP-adres) en het opvragen van de whois-informatie van het netblock. Een reverse DNS van een provider kan eruitzien als nummer.providernaam.nl, bijvoorbeeld: a82-92-57-82.adsl.xs4all.nl. Uit een dergelijke naam kan Wikipedia niet achterhalen dat het om een publieke computer gaat.

U kunt uw internetaanbieder vragen de reverse DNS te veranderen. Beheert u bijvoorbeeld computers op een school, dan kan het nuttig zijn de DNS-naam te laten wijzigen in publiekecomputer.uwschoolnaam.nl. Indien het gaat om een proxyserver is het raadzaam om dit in de reverse DNS aan te geven, bijvoorbeeld: webproxy.uwschoolnaam.nl. Zo wordt voor Wikipedia sneller duidelijk dat er meerdere gebruikers door een blokkade getroffen worden.

Alhoewel niet op Wikipedia zichtbaar, is dit een zeer aan te raden maatregel omdat niet alleen de Nederlandstalige Wikipedia deze informatie op kan vragen, maar iedereen en daarmee beheerders van alle wiki's die er wereldwijd zijn.

Whois-informatie

[bewerken | brontekst bewerken]

Indien u de beschikking heeft over een netblock (een reeks publieke IP-adressen), kunt u uw internetaanbieder vragen om uw contactgegevens in de zogenaamde "whois-informatie" te laten opnemen. Zo kan Wikipedia contact met u opnemen in het geval van misbruik. Dit biedt verschillende voordelen: vandalisme wordt sneller (en effectiever) aangepakt, en de duur (en dus de impact) van een blokkade wordt kleiner, omdat Wikipedia de blokkade sneller kan opheffen.

U kunt op de website van RIPE de huidige whois-informatie van uw netblock opzoeken en controleren.

Overlegpagina's

[bewerken | brontekst bewerken]

Ieder IP-adres op Wikipedia heeft een eigen overlegpagina. Het is raadzaam om op de overlegpagina('s) van uw publieke IP-adressen een bericht neer te zetten waarin u vermeldt dat het om een publieke computer gaat en dat er meerdere personen gebruikmaken van de aansluiting. Dit kunt u doen door rechts bovenin op de drie puntjes te klikken, naar "Overleg" en dan "Onderwerp toevoegen" te gaan. Hier wordt ook vanuit Wikipedia relevante informatie geplaatst zodat wijzigingen-controleurs weten wie er achter het IP-adres zit. Zodra Wikipedia weet dat het om een publieke computer gaat, zullen alleen korte blokkades uitgevoerd worden, tenzij de situatie zo ernstig wordt dat er langduriger blokkades noodzakelijk zijn.

Een blokkade op IP-adres is slechts een lapmiddel; effectieve opsporing van misbruik werkt vele malen beter dan een bewerkingsblokkade. Wij geven u graag enkele tips om misbruik effectiever op te kunnen sporen; dit is uiteraard zowel in uw als in Wikipedia's belang.

Op de overlegpagina van uw IP-adres wordt door Wikipediavrijwilligers een dossier bijgehouden. Hierin staan de voorvallen alsmede het tijdstip waarop deze hebben plaatsgevonden. Aan de hand van het tijdstip kunt u wellicht achterhalen wie het vandalisme heeft gepleegd.

Publieke IP-adressen

[bewerken | brontekst bewerken]

Eén methode om misbruikers op te sporen is om al uw computers een eigen publiek IP-adres te geven. Hiermee voorkomt u niet alleen dat bij misbruik uw hele organisatie geblokkeerd wordt, maar kunt u aan het IP-adres zien vanaf welke computer vandalisme is gepleegd. Wellicht kunt u aan de hand van de logingegevens achterhalen wie op dat moment achter de computer zat.

Indien u niet veel computers heeft met een internetaansluiting is dit de aangeraden methode. De methode heeft echter wel nadelen: de computer is direct zichtbaar op internet, hetgeen zou betekenen dat extra aandacht aan beveiliging geschonken zou moeten worden. Verder zijn (IPv4-)adressen schaars. Wanneer u gebruikmaakt van IPv6 raden wij u deze methode aan.

Als u internet aan uw organisatie aanbiedt door middel van een proxyserver, kunt u door middel van logbestanden achterhalen welke computer in uw netwerk vandalisme heeft gepleegd. Op basis van deze gegevens kunt u vaak de gebruiker achterhalen.

IP-masquerading (NAT)

[bewerken | brontekst bewerken]

Als u gebruikmaakt van IP-masquerading (ook wel NAT genoemd, Network Address Translation), hangt het vaak af van de router of u internetverkeer kunt loggen. Veel ADSL-modems en -routers bieden hiervoor geen mogelijkheden aan. Linux-gateways (-routers) beschikken wel over ingebouwde mogelijkheden om internetverkeer te loggen. Met deze gegevens kunt u de vandaal achterhalen zoals hierboven beschreven.

Als u vanuit uw organisatie maatregelen heeft getroffen, kan dat ook vermeld worden op de overlegpagina's (dit graag in overleg met de persoon die vanuit Wikipedia contact met u heeft opgenomen). Voorbeelden hiervan kunt u hier vinden: