Žižkov-televisietoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Žižkov-televisietoren
De Žižkov Televisietoren met zijn kruipende baby's
De Žižkov Televisietoren met zijn kruipende baby's
Algemene gegevens
Constructie 1985 - 1992
Locatie Praag, Tsjechië
Technische gegevens
Hoogte 216
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Žižkov Televisietoren (Tsjechisch: Žižkovská televizní věž) is een televisietoren in de Tsjechische hoofdstad Praag. De constructie werd gebouwd tussen 1985 en 1992 op een heuvel in de wijk Žižkov. Naar deze wijk is de toren, die een hoogte heeft van 216 meter, genoemd.

De Žižkovtoren valt op door zijn ongewone uiterlijk. Aan drie betonnen palen hangen blokken waarin de radiozenders, de observatieruimtes en het torenrestaurant zijn gevestigd. Het torenrestaurant hangt op een hoogte van 63 meter, een ander uitzichtpunt op 95 meter hoogte.

Sinds het jaar 2000 zijn de drie palen van de toren versierd met beelden van kruipende baby's, ontworpen door de Tsjechische beeldhouwer David Černý.

Zoals vele brutalistische bouwwerken in Centraal- en Oost-Europa werd de TV-toren niet op prijs gesteld door de Praagse bevolking. Officieel was kritiek verboden tijdens de - communistische - tijd van de bouw, maar in feite werd de toren verafschuwd omdat het te overheersend was op de skyline van Praag. Daarnaast zorgde de bouw van de toren ervoor dat delen van de begraafplaats naast de toren werden vernietigd.

Externe link[bewerken]