ActiZ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

ActiZ is de branchevereniging van Nederlandse zorgorganisaties. De leden van ActiZ zijn actief in de ouderenzorg, thuiszorg, revalidatie- & herstelzorg en jeugdgezondheidszorg. Bij ActiZ zijn ongeveer 400 zorgorganisaties aangesloten. Het kantoor van ActiZ is gevestigd in Utrecht, in het voormalige pand van de Nederlandse Zorgfederatie.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

ActiZ is in 2006 ontstaan uit een fusie tussen brancheverenigingen Z-org (kraam- en thuiszorg en jeugdgezondheidszorg) en Arcares (verpleeg- en verzorgingshuizen).

Branche[bewerken | brontekst bewerken]

De leden van ActiZ zijn actief in de zorgsector VVT (Verpleging, Verzorging en Thuiszorg). De circa 400 aangesloten zorgorganisaties bieden met bijna 500 duizend medewerkers twee miljoen kwetsbare ouderen en chronisch zieken verplegen en verzorgen. Thuis, in het verpleeghuis en in verblijfsvoorzieningen tussen ziekenhuis en thuis in. Een aantal leden biedt ook jeugdgezondheidszorg.

Rol[bewerken | brontekst bewerken]

ActiZ is een werkgeversvereniging en sluit samen met andere werkgeversorganisaties en vakbonden de CAO af voor de zorgsector VVT. De andere werkgeversvereniging in de VVT is Zorgthuisnl. Vakbonden in de sector zijn FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU'91 en FBZ.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Als ledenvereniging kent ActiZ een bestuur dat bestaat uit vertegenwoordigers van leden. Doorgaans zijn dit bestuurders van aangesloten zorgorganisaties die zijn verkozen door de Algemene Ledenvergadering. Als voorzitter fungeert een door de leden gekozen voorzitter die doorgaans niet afkomstig is vanuit één van de lidorganisaties. Voorzitters van ActiZ waren:

Vanaf 1 januari 2022 is Anneke Westerlaken de voorzitter van ActiZ.[1]