Adam Nevill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adam Nevill
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Adam L.G. Nevill
Pseudoniem(en) Lindsay Gordon[1]
Geboren 1969
Geboorteplaats Birmingham, Vlag van Engeland Engeland
Beroep Schrijver
Werk
Jaren actief 2004–
Genre Horror
Bekende werken The Ritual, Last Days, No One Gets Out Alive
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Adam L.G. Nevill (Birmingham ,1969) is een Britse schrijver van horrorverhalen. Hij won onder meer vijf British Fantasy Awards.

Biografisch[bewerken | brontekst bewerken]

Nevill groeide op in Engeland en deels in Nieuw-Zeeland. Hij studeerde aan de Universiteit van St Andrews en werkte daarna als portier en nachtportier van een appartementencomplex.[2] Daarnaast was hij redacteur bij uitgeverij Virgin Books. Nevill debuteerde in 2004 als schrijver met Banquet for the Damned. Hierin gaan twee bevriende muzikanten op bezoek bij een professor aan de Universiteit van St Andrews in wiens omgeving akelige dingen gebeuren. Nevill hield het daarna een periode bij korte verhalen. Hij bracht in 2010 zijn tweede boek uit, spookhuisverhaal Apartment 16. Daarop volgde in 2011 zijn derde boek, The Ritual. Hiervoor won hij zijn eerste British Fantasy Award. Het werd in 2017 verfilmd onder dezelfde naam en gaat over vier vrienden die samen op wandelvakantie gaan in Zweeds berggebied, waar hun wegen kruisen met die van een kwaadaardige sekte.

Nevill won een jaar na zijn eerste British Fantasy Award meteen zijn tweede, voor Last Days. Ook hierin is een grote rol weggelegd voor een sekte. Dit geldt niet voor No One Gets Out Alive, waarvoor Nevill zijn derde British Fantasy Award won. Hierin belandt een vrouw in de ellende wanneer ze een goedkope woning huurt, maar daarmee in de bovennatuurlijke val van de huurbaas loopt. Dit boek werd in 2021 verfilmd, ook onder dezelfde naam. Het verhaal is in de verfilming wel verplaatst van het Engelse Birmingham naar Cleveland in de Verenigde Staten.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Verhalenbundels[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2016 - Some Will Not Sleep: Selected Horrors (British Fantasy Award)
  • 2016 - Cries from the Crypt: Selected Writings (verhalen, interviews, schrijfadviezen, geschrapte hoofdstukken)[3]
  • 2016 - Before You Sleep: Three Terrors (novelle)[4]
  • 2017 - Hasty for the Dark: Selected Horrors
  • 2020 - Wyrd and Other Derelictions

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]