AIX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Advanced Interactive eXecutive)
AIX
Logo
AIX
Ontwikkelaar(s) IBM
OS-familie UNIX
Bronmodel Closed source
Uitgebracht februari 1986 (38 jaar)
Recentste uitgave 7.3.1 (24 april 2023)[1] Bewerk dit op Wikidata
Kerneltype Microkernel
Programmeertaal C
Licentie(s) Propriëtair
Status Actief
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

AIX is een besturingssysteem van IBM dat gebaseerd is op Unix. AIX staat voor Advanced Interactive eXecutive, maar het wordt bijna altijd als acroniem uitgesproken (al dan niet op zijn Engels).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste versie van AIX, voor IBM's RT/PC (AIX/RT), kwam uit in 1986. Deze was gebaseerd op UNIX System V Release 3 van AT&T. Latere versies bevatten verbeteringen uit 4.2BSD en 4.3BSD, ingevoerd door IBM en INTERACTIVE Systems Corporation (in opdracht van IBM). De eerste versie voor de RS/6000 (AIX/6000) verscheen in 1989.

AIX had de reputatie onder zijn gebruikers voor de incompatibiliteiten met andere UNIX-varianten. Een grapje dat over de naam AIX veel werd gemaakt is dat het stond voor "Ain't unIX", is geen Unix (vgl. GNU).

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds versie 4.3 van AIX worden ook Linux-executables ondersteund door AIX. Vanaf versie AIX5L werd die ondersteuning expliciet gemaakt door de letter L in de naam. Met de komst van versie 6 is de letter L weer verdwenen. Met AIX 6 had IBM voor het eerst een bèta uitgebracht in 2007. Op dit moment zit AIX sinds einde 2010 op versie 7.1 (uitgave 7.1 TL3 verscheen op 19 november 2013).

Een van de grote voordelen van AIX ten opzichte van de andere UNIX-varianten zoals Solaris of HP-UX is dat AIX standaard met zeer volledige beheersoftware wordt geleverd (SMIT: System Management Interface Tool). Deze software maakt het mogelijk dat systeembeheerders een computersysteem snel en eenvoudig kunnen beheren.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. AIX 7.3.1 Release Notes. Last Updated: 2023-04-24 (24 april 2023). Geraadpleegd op 3 juli 2023.