Aethelwold

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Aethelwold (Winchester, ca. 908 - 984) was Angelsaksisch bisschop van Winchester. Op 29 september 963 werd hij door aartsbisschop Dunstan tot bisschop gewijd.

Aethelwold bracht zijn jeugd door aan het hof van koning Athelstan. Hij studeerde en werd monnik in Glastonbury toen Dunstan daar abt was. Later werd hij abt van een in verval geraakt klooster in Abingdon, waar hij de Regel van Benedictus invoerde.

Bij de aanvang van de regering van koning Edgar benoemde deze Dunstan tot aartsbisschop van Canterbury en Aethelwold tot bisschop van Winchester. Koning Edgar was een verlichte vorst die de bevordering van de wetenschap stimuleerde. Dunstan en Aethelwold speelden hierbij een belangrijke rol. De koning gaf Aethelwold onder meer de opdracht de Regel van Benedictus in het Angelsaksisch te vertalen ten behoeve van de novicen, die over het algemeen het Latijn niet beheersten.

Aethelwold droeg in belangrijke mate bij tot de hervorming van het nogal ingezakte kloosterwezen. Hij bouwde en herstelde abdijen in zijn bisdom, herstelde de discipline en werd een der leiders van de herleving van het kloosterleven van de 10e eeuw en was tevens koninklijk raadgever. Hij stichtte in Winchester een school, die uitgroeide tot een centrum van wetenschap. Aethelwold steunde de liturgische kunsten, zoals muziek en tekstverluchting. Hij schreef het Regularis Concordia, een kloosterregel, gebaseerd op de regel der benedictijnen.

Ondanks een zwakke gezondheid, leidde hij een ascetisch leven. Hij overleed op 1 augustus 984 en werd begraven in de Winchester Cathedral. Sinds de 12e eeuw bezit het klooster van Abingdon een aantal relieken van de heilige. Aethelwold werd opgevolgd door Alphege.[1]

Zijn feestdag wordt gevierd op 1 augustus. Aethelwold mag niet verward worden met de H. Aethelwald.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties