Aircraft Communications Addressing and Reporting System

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Aircraft Communications and Reporting System (ACARS) is een digitale vorm van radiocommunicatie tussen vliegtuigen en grondstations. Het is een datalink. ACARS is een alternatief voor spraakverbindingen in de luchtvaartcommunicatie en wordt toegepast in de VHF- en HF-luchtvaartbanden.

ACARS wordt het meest gebruikt voor communicatie tussen luchtvaartmaatschappijen en verkeersvliegtuigen die onderweg zijn. Er kan een tekstbericht mee worden verstuurd dat in de cockpit van een vliegtuig of in een grondstation kan worden geprint. Zowel vanuit vliegtuigen als vanuit grondstations kunnen berichten worden verstuurd. Operationele informatie, zoals de technische toestand van het vliegtuig, positie, verwachte aankomsttijd enz., worden verzonden.

Het systeem wordt op een gering aantal plaatsen in de wereld gebruikt voor luchtverkeersleidingsdoeleinden. Het ontvangen en bevestigen van de klaring van de luchtverkeersleiding bij vertrek of bij de "oceanic crossing" kan via het ACARS systeem gedaan worden.

ACARS-berichten kunnen door belangstellenden gemakkelijk worden meegelezen met een VHF- of HF-radio-ontvanger en decoderingssoftware.