Geertrui van Geldermalsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Atelier G. van Geldermalsen)

Geertrui 'Truus' van Geldermalsen (Rotterdam, 1 mei 1887Rotterdam, 2 juli 1968) was een Rotterdamse glazenierster en glasbrandster.

Truus van Geldermalsen volgde een opleiding aan de Academie van Beeldende kunsten en wetenschappen in Rotterdam en de TH in Delft. Ze was onder meer lid van de Delftse studentengroep 'Kwing Kwang Kwepele'.

Truus van Geldermalsen had een eigen atelier (Atelier G. van Geldermalsen) en dat was actief vanaf 1921 en is in 1971 opgeheven. Het atelier maakte voornamelijk glas in loodwerken al of niet met brandschilderingen. De werken werden gemaakt naar eigen ontwerp (Hendrik van Kesteren/Truus van Geldermalsen) of naar ontwerp van andere kunstenaars of architecten.

Werken werden uitgevoerd voor onder anderen: Jaap Gidding, Cor Alons, Marius Richters, Ruscha Wijdeveld, Karla Wenckebach, Albert Troost, Ad van der Steur, Willem Kromhout.

Opdrachtgevers waren onder meer kerken, gemeenten, architecten, particulieren, bedrijven en scholen. Er zijn anno 2016 nog veel werken gemaakt door dit atelier zichtbaar in en in de omgeving van Rotterdam, te weten het Erasmiaans Gymnasium, Hotel New York, Hoflaankerk, Grote Kerk Schiedam.

De onderstaande werken zijn allemaal gemaakt bij Atelier van Geldermalsen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Annemarie de Bree - v.d. Hoek, Truus van Geldermalsen (1887-1968). Glazenierster te Rotterdam, Eindwerkstuk Bachelor Kunstgeschiedenis 2006.
  • Marjan Groot, Vrouwen in de vormgeving in Nederland 1880-1940, Uitgeverij 010 Rotterdam 2007.
  • Dik van Geldermalsen, Toen wij naar Rotterdam vertrokken, uitgeverij Ad. Donker te Rotterdam 2002.
  • A.H. Loeff-Bokma, Een vrouw in het glas in loodbedrijf, in De Vrouw en haar Huis.
  • Emerentia van Heuven - van Nes, Nassau en Oranje in gebrandschilderd glas 1503-2005, pag. 204.