Betty Holberton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Betty Holberton
Betty Holberton
Algemene informatie
Volledige naam Frances Elizabeth Betty Holberton
Geboortenaam Frances Elizabeth Betty Snyder
Geboren 7 maart 1917
Philadelphia
Overleden 8 december 2001
Rockville
Nationaliteit Amerikaanse
Beroep Computerprogrammeur
Bekend van ENIAC

Frances Elizabeth "Betty" Holberton (Philadelphia, 7 maart 1917Rockville, 8 december 2001) was een van de zes oorspronkelijke programmeurs van de ENIAC, de eerste programmeerbare elektronische computer.[1]

Persoonlijk leven en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Holberton werd in 1917 geboren in Philadelphia (Verenigde Staten) als Frances Elizabeth (Betty) Snyder. Op haar eerste dag college aan de Universiteit van Pennsylvania vroeg haar wiskundeleraar of het "niet beter was dat ze thuisbleef en kinderen ging opvoeden".[2] Holberton besloot journalistiek te gaan studeren omdat deze studie haar in staat zou stellen ver te reizen.[3] In de jaren veertig van de twintigste eeuw was de journalistiek een van de weinige beroepen waarin je als vrouw kon gaan werken.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had het Amerikaanse leger vrouwen nodig om de ballistische trajecten van raketten en granaten te berekenen. Holberton werd aangenomen als menselijke computer aan de Moore School of Engineering aan de Universiteit van Pennsylvania. Hun werk bestond uit het berekenen van artillerietrajecten met behulp van mechanische tafelrekenmachines.

Later werd Holberton geselecteerd als een van de eerste programmeurs van de ENIAC, de eerste elektronische computer die was ontworpen om dezelfde berekeningen van artillerietrajecten uit te voeren. Ze werkte samen met vijf andere vrouwelijke ENIAC-programmeurs: Kathleen Antonelli, Jean Bartik, Ruth Teitelbaum, Frances Spence en Marlyn Meltzer. Ze voerden deze werkzaamheden uit voor het Ballistic Research Laboratory. Omdat de ENIAC een geheim project was mochten de zes programmeurs eerst niet in de kamer waar de computer stond opgesteld. Ze moesten al hun berekeningen van blauwdrukken maken in de naastgelegen kamers. Nadat ze dat een keer succesvol hadden gedaan mochten ze in het vervolg wel de kamer in waar de ENIAC stond.

Tijdens haar werk aan de ENIAC had Holberton zoveel goede ideeën tijdens haar slaap dat de andere programmeurs als grap opmerkten dat zij "meer problemen oploste in haar slaap dan anderen overdag deden."[4]

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Holberton bij Remington Rand en het National Bureau of Standards. Holberton was een van de ontwikkelaars van de UNIVAC, zij zorgde ervoor dat de numerieke toetsenbord naast het gewone toetsenbord werd geplaatst. En daarnaast overtuigde ze de computerbouwers dat de zwarte achterkant van de UNIVAC vervangen moest worden door de grijs-beige kleur die jarenlang de universele kleur van computers zou zijn.[5]

In 1953 werd ze een supervisor in het Applied Math Lab van de Amerikaanse Marine in Maryland. Hier bleef ze tot 1966.[6] Holberton ontwikkelde samen met John Mauchly de C-10 instructieset voor BINAC, over het algemeen beschouwd als het prototype van alle programmeertalen. Samen met Grace Hopper ontwikkelde ze de allereerste standaarden van de programmeertalen COBOL en FORTRAN.

Holberton overleed op 8 december in Rockville (Maryland, Verenigde Staten)[7][8]

Eerbetoon en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1997 werd ze samen met de vijf andere ENIAC-programmeurs opgenomen in de Women in Technology International Hall of Fame.[11]
  • In 2015 werd de Holberton School, een school voor software-ontwikkelaars, opgericht in San Francisco.[12]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Betty Holberton op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
  2. Recent Advances and Issues in Computers - Martin Gay - Google Books
  3. Betty Holberton Video | Interviews
  4. "Frances E. Holberton, 84, Early Computer Programmer", NYTimes, 16 december 2014. Geraadpleegd op 02 april 2016.
  5. Levy, Claudia, "Frances Holberton, 84; Pioneer Programmer of Early Computers", Los Angeles Times, 15 december 2001. Geraadpleegd op 02 april 2016.
  6. "Frances E. Holberton, 84, Early Computer Programmer", NYTimes. Geraadpleegd op 02 april 2016.
  7. Lohr, Steve, "Frances E. Holberton, 84, Early Computer Programmer", New York Times, 17 december 2001. Geraadpleegd op 02 april 2016.
  8. "Computer pioneer Betty Holberton dies at 84", Government Computer News, 7 januari 2002. Gearchiveerd op 2 december 2008. Geraadpleegd op 02 april 2016.
  9. http://www.awc-hq.org/ada-lovelace-awards.html
  10. https://www.computer.org/web/awards/pioneer-frances-snyder-holberton
  11. WITI - Hall of Fame
  12. https://www.holbertonschool.com