Bijzonder Bijstandsteam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Bijzonder Bijstandsteam, bijgenaamd de Bottinekes, kortweg BBT, is een interventiegroep van de Antwerpse politie die ingrijpt bij crisissituaties. Het BBT wordt voornamelijk ingezet binnen de politiezone Antwerpen en in bepaalde gevallen in de lokale politiezones in de regio Antwerpen en is een soort lokale variant van de speciale eenheid (CGSU) van de Federale Politie. In Nederland gebruikt men hiervoor het Aanhoudings- en Ondersteuningsteam.

Taken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Optreden in vuurwapengevaarlijke situaties en aanhouding vuurwapengevaarlijke personen
  • Optreden bij tactisch complexe aanhoudingen
  • Beveiligingsopdrachten (personen, arrestanten, verdachten,... )

Verschil BBT/CGSU[bewerken | brontekst bewerken]

Het BBT is een gespecialiseerde bijstandseenheid van de lokale politie Antwerpen die op korte termijn kan worden ingezet voor bepaalde situaties (zie taken) binnen de politiezone Antwerpen of (in bepaalde gevallen) daarbuiten.

Het CGSU van de federale politie is een speciale eenheid die op korte termijn kan worden ingezet binnen lokale politiezones of voor andere federale eenheden binnen het ganse Rijk.

Gezien het feit dat zij vanuit de politiezone Antwerpen werken zullen zij eerder op de hoogte en ter plaatse zijn dan het CGSU. Er bestaan dan ook duidelijke afspraken tussen het CGSU en het BBT. Binnen het Antwerpse zal het BBT voor bepaalde situaties (gijzeling, fort-chabrol (verschanst gewapend persoon), anti-terreur, ...) een beveiligingsperimeter innemen in afwachting van het ter plaatse komen van het CGSU.

Dood van Jonathan Jacob[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2013 raakte het Bijzonder Bijstandsteam in opspraak nadat het tv-programma Panorama beelden publiceerde over de betrokkenheid bij de dood van de 26-jarige Jonathan Jacob op 6 januari 2010.[1] Tijdens de duur van het onderzoek bleven de betrokken agenten in dienst.[2] Na schuldig verklaard te zijn door de rechtbank van eerste aanleg zijn de agenten in beroep gegaan. Het hof van beroep heeft op 27 februari 2017 beslist is om de teamleider 9 maanden celstraf met uitstel te geven en de andere agenten 6 maanden.[3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]