Bomaanslagen op Bali op 1 oktober 2005

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bomaanslagen op Bali op 1 oktober 2005
Locatie van de bomaanslagen op Bali.
Locatie van de bomaanslagen op Bali.
Plaats Bali, Indonesië
Datum 17 november 1997
Tijd 18:50 UTC+8
Wapen(s) Zelfmoordaanslag met bommen
Doden 23 (inclusief de daders)
Gewonden 129
Dader(s) Jemaah Islamiyah
Monument in Kuta

Op 1 oktober 2005 werd het Indonesische eiland Bali opgeschrikt door volgens berichten een reeks van minimaal 3 bomaanslagen. De aanslagen werden gepleegd in de twee voor het toerisme belangrijke plaatsen Kuta en Jimbaran.

Aanslagen[bewerken]

Volgens het officiële Indonesische nieuwsagentschap ANTARA vonden de eerste twee explosies plaats om 18:50 (GMT +8) lokale tijd, nabij een eetgelegenheid in Jimbara. Een derde explosie zou zijn geweest om 19:00 lokale tijd op Kuta Town Square. Volgens andere bronnen zouden de bomaanslagen zijn gehoord om 19:15 en weer andere bronnen claimen eerdere tijden.

Hoeveel bommen er precies zijn ontploft en waar is op dit moment nog onduidelijk. Volgens onofficiële berichten zijn er 2 grote explosies geweest op een groot plein in Kuta en de andere explosies zouden geweest zijn bij een café op het strand van Jimbaran vlak bij het Four Seasons Hotel. Beide locaties zijn zeer populair onder Westerse toeristen.

De aanslagen vonden plaats 2 dagen voor de start van de Islamitische heilige vastenmaand Ramadan en 11 dagen voor de 3e verjaardag van de bomaanslagen op Bali in 2002

Er vielen in totaal 23 slachtoffers.