Boxspring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De veren in het binnenste van een boxspring

Een boxspring is een comfortabel, verend en ventilerend bed of slaapsysteem. Vaak wordt een boxspring ook aangeduid met de term hotelbed, omdat hij in veel hotels voorkomt.

Een boxspring is in veel maten verkrijgbaar en aan te kleden met verschillende hoofd- en voetborden.

Samenstelling[bewerken]

Vrij vertaald is een boxspring een "bak met springveren". Het is dan ook een matras die is gevuld met een verenkern en heeft daardoor de nodige loze ruimte. De loze ruimte zorgt voor extra ventilatie in de matras. De binnenkant van de matras is afgedekt met schuim.

Een boxspring is opgebouwd uit een boxspringonderstel, een boxspring matras en vaak ook een topdekmatras. De combinatie van deze matrassen zorgt ervoor dat de ondersteuning van het lichaam optimaal is en beter te reguleren dan in een enkel matras. Een ander voordeel van een boxspring ten opzichte van bijvoorbeeld een ledikant is dat door de verschillende lagen een boxspring hoger is. Een gemiddelde boxspring is tussen de 40 en 50 centimeter hoog. Het in- en uitstappen van de boxspring verloopt hierdoor vaak eenvoudiger.

Werking[bewerken]

Vanwege de samenstelling heeft de matras een vochtregulerende en ventilerende werking waardoor de duurzaamheid van de matras wordt vergroot. De samenstelling van de matras zorgt er ook voor dat het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld over de gehele matras.

Maatvoering[bewerken]

De standaardmaat van een boxspring voor 2 personen is 180 cm bij 200 cm (breedte x lengte). Vooral de duurdere modellen bieden echter ook grotere maten aan (breedte x lengte):

  • 190 x 200 cm
  • 200 x 200 cm
  • 180 x 210 cm
  • 190 x 210 cm
  • 200 x 210 cm

De keuze voor de breedte en lengte van een boxspring is afhankelijk van de lichaamseigenschappen van een slaper.

Welke boxsprings zijn er?[bewerken]

Er zijn in Nederland ongeveer 15 grote merken die boxsprings maken. De bekendste merken zijn Auping, Eastborn en Hästens. Ook IKEA levert boxsprings.[1] Er zijn ongeveer 57 boxsprings op de markt. Er zijn redelijk wat organisaties die boxsprings vergelijken en testen. De Consumentenbond doet jaarlijks testen voor boxsprings, online is de enige onafhankelijke boxspring vergelijker die van Boxspringbeleving.

Boxspring prijzen[bewerken]

De prijs van een boxspring varieert van 200 euro tot 10.000 euro. De boxsprings verschillen vooral in kwaliteit van het onderstel, duurzaamheid en het comfort wat gegenereerd wordt door de betere ondersteuning van de matrassen.

  1. Ikea Bekkestua meest populaire boxspring in maart 2014: http://boxspringbeleving.nl/ikea-bekkestua-meest-populaire-boxspring-maart-2014