Boxspring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De veren in het binnenste van een boxspring

Een boxspring is verend matras met binnenvering gecombineerd met een onderstel. Door de duurzaamheid en het comfort wordt het systeem vaak toegepast in hotels en wordt ook wel hotelbed genoemd.

Samenstelling[bewerken]

Vrij vertaald is een boxspring een "bak met springveren". Het is dan ook een matras die is gevuld met een metalen spiraalveren en heeft daardoor de nodige loze ruimte. Deze loze ruimte zorgt voor extra ventilatie in de matras. De binnenkant van de matras is afgedekt met schuim. Een boxspring is opgebouwd uit een boxspringonderstel, een boxspring matras en vaak ook een topdekmatras. De combinatie van deze matrassen zorgt ervoor dat de ondersteuning van het lichaam beter te reguleren is dan in een enkele matras. Ook is de instap hoger wat comfortabeler is. Een gemiddelde boxspring is tussen de 40 en 50 centimeter hoog. Door de samenstelling is er een goede regulering van vocht en ventilatie en wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld.

Maten en prijzen[bewerken]

De standaardmaat van een boxspring voor twee personen is 180 cm bij 200 cm (breedte x lengte). Vooral de duurdere modellen bieden echter ook grotere maten aan variërend van 180 cm tot 200 voor de breedte en 210 als maximale lengte. De keuze voor de breedte en lengte van een boxspring is afhankelijk van de lichaamseigenschappen van een slaper. Een boxspring is in veel maten verkrijgbaar en aan te kleden met verschillende hoofd- en voetborden. De prijs varieert van 200 euro tot 10.000 euro afhankelijk van de kwaliteit.

Productie[bewerken]

Wereldwijd zijn er honderden producenten van boxsprings. In Nederland houden zich hier vijftien beddenfabrikanten mee bezig en zijn er in totaal zo'n zestig modellen te verkrijgen. Jaarlijks worden de bedden getest op eigenschappen, duurzaamheid, prijs/kwaliteitsverhouding en comfort door de Consumentenbond