Brașov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brașov
Brassó
Kronstadt
Stad in Roemenië Vlag van Roemenië
Vlag van Brașov Wapen van Brașov
Brașov
Brașov
Situering
Status Districtshoofdstad
District (județ) Brașov
Historische regio Transsylvanië
Coördinaten 45° 39′ NB, 25° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 267,32 km²
Inwoners (2010) 276.914 (1.204 inw/km²)
Politiek
Burgemeester George Scripcaru
Overig
Website brasovcity.ro
Foto's
Brasov Piata Sfatului.jpg
Piața Sfatului
Portaal  Portaalicoon   Roemenië

Brașov (Geluidsfragment [braˈʃov] (info / uitleg), Duits: Kronstadt; Hongaars: Brassó; Nederlands (historisch): Kroonstad (Zevenburgen)) is een oude middeleeuwse stad in het hart van Roemenië. De stad ligt in het zuidoosten van Transsylvanië aan de voet van de Zuidelijke Karpaten en telde in 2010 circa 276.914 inwoners.

Brașov is vooral bekend door de monumentale gotische Zwarte Kerk. De kerk dankt deze naam aan de zwartgeblakerde buitenmuren als gevolg van een grote brand in 1689. In deze hallenkerk hangen kostbare Turkse tapijten.
Vlak bij de kerk (in het hart van Brașov) is het marktplein Piața Sfatului met in het midden het 15de-eeuwse raadhuis.

Aan de rand van het oude stadscentrum bevindt zich een stoeltjeslift naar de berg Tâmpa, die een goed uitzicht biedt over de stad.

Brașov is ook berucht voor zijn beren die hun voedsel op sommige winteravonden zoeken in vuilnisbakken in de buitenwijken van de stad.

Bevolking[bewerken]

Brașov is altijd een stad geweest met een zeer gemengde bevolking. Sinds de stichting als Kronstadt in de 13e eeuw waren de Saksen in de meerderheid. Later kwamen er ook grote groepen Hongaren en Roemenen wonen. In 1910 waren de Hongaren een relatieve meerderheid in de stad. Vanaf de jaren ´70 nam het aantal Duitstaligen af, dit werd na 1990 versneld. Tegenwoordig is de stad grotendeels Roemeens en vormen de Hongaren de belangrijkste minderheid.

Brașov had tijdens de volkstelling van 2011 227.961 inwoners. Etnische verdeling:

In 1910 was de samenstelling van de 41.056 inwoners als volgt:

Hongaarse gemeenschap[bewerken]

De Hongaarse gemeenschap bestaat anno 2011 uit een groep van ruim 16.000 personen. De Hongaren hebben eigen kerken, basisscholen en een gymnasium. Verder maakt Brassai Magyar Adás iedere week een uur televisie voor de Hongaarstalige gemeenschap van de stad. De uitzendingen zijn via de kabel te volgen. De Hongaarse Rooms Katholieken hebben een eigen kerk, de Hongaarse Gereformeerde kerkgemeente komt sinds 1963 bijeen in een voormalige gymzaal. In 1963 moest de Gereformeerde kerk uit 1893 wijken voor de bouw van het ARO hotel.

Trivia[bewerken]

De Duitse naam Kronstadt is in het Duits ook de naam voor de Russische stad Kronsjtadt.

Geboren[bewerken]

Externe links[bewerken]