Brabants-Nederlands Nederlands-Brabants Handwoordenboek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brabants-Nederlands Nederlands-Brabants Handwoordenboek
Uitgever Nieuwe Uitgevers B.V./Europese Bibliotheek
Uitgegeven 2015
Oorspronkelijk uitgegeven 2011
ISBN ISBN 9789028802155
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

In het Brabants-Nederlands Nederlands-Brabants Handwoordenboek zijn grote delen van de woordenschat van het Brabants vastgelegd. Het woordenboek is samengesteld door hoogleraar Jos Swanenberg[1] en uitgegeven door Nieuwe Uitgevers B.V./Europese Bibliotheek. De uitgave uit 2015 betreft een herziening van een vier jaar eerder verschenen editie.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Dit woordenboek beschrijft de taalkundige tradities in delen van de provincie Noord-Brabant. De inhoud van dit handwoordenboek is toegewijd aan de woordenschat van de betreffende dialecten. Het omvat meer dan 4.300 woorden die worden beschouwd als opmerkelijke, herkenbare, humoristische, of anderszins interessante termen binnen de Brabantse dialecten.[1]

De dialectwoorden zijn voorzien van betekenisomschrijvingen en een label dat de woordsoort aangeeft. Ook is aan de dialectwoorden een gebiedsaanduiding toegevoegd, hiermee wordt aangegeven waar in de provincie Noord-Brabant deze woorden lokaal in gebruik zijn.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Presentatie woordenboek Brabants-Nederlands in Den Bosch. Omroep Brabant (9 december 2011). Geraadpleegd op 3 november 2023.
  2. Taalgeogravin, Brabants-Nederlands handwoordenboek | Webred. Taalverhalen (14 augustus 2015). Geraadpleegd op 3 november 2023.