Buitenveldert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Buitenveldert
Wijk van Amsterdam
Map NL - Amsterdam - Buitenveldert.png
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Overig
Postcode(s) 1081, 1082, 1083
Buitenveldert is genoemd naar en ligt in de Binnendijksche Buitenveldertse Polder, gelegen in het midden op deze oude kaart van Nieuwer-Amstel.
Vogelvlucht Plan Zuid en Buitenveldert, behorend bij het Algemeen Uitbreidings Plan van Amsterdam uit 1934 van Cornelis van Eesteren, gezien vanuit het noordoosten.
Gebouw van de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert aan de De Cuserstraat.

Buitenveldert is een wijk in het stadsdeel Zuid in Amsterdam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De naam is ontleend aan de Binnendijksche Buitenveldertse Polder, gelegen tussen de Amstel aan de oostzijde en de Amstelveenseweg aan de westzijde.

Oorsprong en geschiedenis[bewerken]

De huidige Binnendijksche Buitenveldertse Polder behoorde sinds de Middeleeuwen tot het Amstelland, later gemeente Nieuwer-Amstel. Dit deel van Nieuwer-Amstel werd in 1921 bij de Gemeente Amsterdam gevoegd, waarbij de Kalfjeslaan de zuidelijke gemeentegrens werd.

Voor 1854 werd Buitenveldert kerkelijk verenigd met Nieuwer-Amstel (dat in 1964 tot Amstelveen werd vernoemd). De Gereformeerden uit Buitenveldert hoorden tot Amstelveen waar in 1586 de eerste predikant werd beroepen. De statie van de Rooms-Katholieken uit Buitenveldert kregen in 1656 een pastoor, daarvoor gingen de meeste parochianen naar de kerk aan het Rustenburgerpad in Nieuwer-Amstel.

Tuinstad Buitenveldert[bewerken]

Het huidige Buitenveldert is gebouwd als een zuidelijke tuinstad in Amsterdam. Als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan (A.U.P.) van 1935 was naast de Westelijke Tuinsteden ook een uitbreiding aan de zuidkant geprojecteerd. In 1958 werd de eerste steen gelegd, in 1959 konden de eerste woningen in gebruik genomen worden.

Aan de noordzijde wordt de wijk begrensd door de Ringweg A10 met de Zuidas. Aan de zuidzijde ligt de gemeentegrens met Amstelveen aan de Kalfjeslaan.

Met de instelling van de stadsdelen werd Buitenveldert in 1987 een apart stadsdeel. Na de fusie met het stadsdeel Rivierenbuurt in 1998 werd de wijk onderdeel van stadsdeel Zuideramstel (ook de Prinses Irenebuurt maakte daarvan deel uit). Sinds 2010 maakt Buitenveldert na een volgende fusie tussen de stadsdelen Zuideramstel en Oud-Zuid deel uit van Stadsdeel Zuid.

Indeling en voorzieningen[bewerken]

De wijk bestaat uit een mengeling van laag-, middel-, en hoogbouw en was halverwege de jaren zeventig volgebouwd. In Buitenveldert zijn de hoofdstraten vernoemd naar baljuws van Amstelland, terwijl de andere straten zijn vernoemd naar de Nederlandse provincies en vooral naar kastelen en buitenplaatsen, gegroepeerd per provincie.

Aan de oostkant ligt het Amstelpark aan de Amstel. In 1972 werd hier de Floriade gehouden.

Het Gijsbrecht van Aemstelpark, genoemd naar Gijsbrecht van Aemstel, ligt door Buitenveldert in een lange strook van het west naar oost. Het vormt een ecologische verbinding tussen Amsterdamse Bos en Amstelpark.

Aan de westkant van Buitenveldert ligt het Amsterdamse Bos met de Bosbaan. Een smalle strook van het Amsterdamse Bos, ten zuiden van De Nieuwe Meer behoort bij Buitenveldert.

In de wijk bevindt zich de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het bij de universiteit behorende ziekenhuis (VUmc). Het VUmc heeft op het dak een traumahelikopter. Aan de Amstelveenseweg is een Ronald McDonald-huis.

Er zijn vijf middelbare scholen, de Atlant, de Apollo, JSG Maimonides, Cheider en de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert, en er zijn verschillende basisscholen, waaronder de Buitenveldertse Montessorischool, de oecumenische De Ark, De Merkelbachschool en de 12e Montessorischool de Stern. Ook is er een school voor moeilijk lerende kinderen: Alphons Laudy. Daarnaast is, sinds februari 2009, gedurende de periode dat de nieuwbouw van het Ignatius Gymnasium wordt gerealiseerd deze school gevestigd aan De Klencke te Buitenveldert

In Buitenveldert woont een aanzienlijke Joodse gemeenschap, met eigen synagoges, scholen, winkels, eetgelegenheden en andere voorzieningen, waaronder een zorgcentrum en het als eerste in Europa geopende Joodse hospice. Daarnaast kent de wijk een groot aantal Japanse bewoners die eveneens eigen winkels en eetgelegenheden hebben.

Het belangrijkste winkelcentrum van Buitenveldert is het Winkelcentrum Gelderlandplein.

Aan de Amstel bij de Kalfjeslaan staat de Riekermolen, met nabij een standbeeld van Rembrandt.

Aan de Fred. Roeskestraat, iets ten noorden van de wijk, ligt de Rooms-Katholieke Begraafplaats Buitenveldert.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Buitenveldert is voor auto's bereikbaar via de Ringweg van Amsterdam, de A10. De afritten Amstelveenseweg (S 108) en RAI (S 109) ontsluiten de buurt in het noorden aan respectievelijk de oost- en de westzijde.

Vanaf de stations Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI is Buitenveldert sinds 1978/1981 bereikbaar per trein en metro (lijnen 50 en 51).

Vanaf 1988 heeft tramlijn 4 zijn eindhalte in het uiterste noordoostelijke puntje van Buitenveldert bij Station Amsterdam RAI. Sinds 1990 rijdt tramlijn 5 samen met sneltramlijn 51 als onderdeel van de Amstelveenlijn over de Buitenveldertselaan tussen Station Zuid en Amstelveen.

Sinds 2003 is ook het VU Medisch Centrum per tram bereikbaar, toen werd tramlijn 16 verlengd vanaf de Amstelveenseweg via de De Boelelaan naar de Gustav Mahlerlaan. Tussen 2004 en 2006 reed ook lijn 6 hier, sinds 2006 is lijn 24 er bij gekomen. Per 31 oktober 2011 kwam voor de lijnen 16 en 24 de nieuwe keerlus bij de halte De Boelelaan / VU in gebruik ter vervanging van de keerlus aan Gustav Mahlerlaan, die moest wijken voor een nieuw gebouw.

Bus 62 van het GVB rijdt door de gehele wijk en diverse buslijnen van Connexxion rijden door Buitenveldert en geven verbinding met onder meer Amsterdam-Centrum, Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer, Schiphol en Haarlem. De Zuidtangent (buslijn 310) vormt een verbinding (vanaf Station Zuid) via de VU met Schiphol, Hoofddorp en Nieuw-Vennep.

Een deel van Buitenveldert ligt onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan, een start- en landingsbaan van de Luchthaven Schiphol.

Trivia[bewerken]

Buitenveldert is onderwerp van een liedje Zondagmiddag Buitenveldert, in 1969 geschreven door Michel van der Plas en gezongen door de vroeg gestorven zanger/cabaretier Frans Halsema. In het refrein van het nummer vliegt steeds een DC-9 over, een verwijzing naar de Buitenveldertbaan.

Een bekende inwoner van Buitenveldert was politicus Joop den Uyl, die hier samen met zijn echtgenote Liesbeth van Vessem en hun gezin woonde. Enkele huizen daarvandaan woonde Cornelis van Eesteren, die aan de basis van het ontwerp van Buitenveldert stond.

Externe links[bewerken]