Caliban (Marvel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Caliban
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Uncanny X-Men #148
Bedenker(s) Chris Claremont
Dave Cockrum
Gespeeld door Tómas Lemarquis
Stephen Merchant
Stemacteur(s) Bob Glouberman
Persoonlijke informatie
Soort · Mens (mutant)
Thuiswereld · Aarde
Lid (geweest) van · Morlocks
· X-Force
· X-Men
· X-Factor
· Horsemen of Apocalypse
Superkrachten · Andere mutanten psychisch detecteren
· Angst absorberen en versterkt uitstralen
· Bovenmenselijk sterk

Caliban is een personage uit de comics van Marvel Comics, bedacht door schrijver Chris Claremont en tekenaar Mike Dave Cockrum. Hij verscheen voor het eerst in Uncanny X-Men #148 (augustus 1981). Hij komt voornamelijk voor in verhalen met betrekking tot de X-Men en aanverwante teams en personages.

Caliban behoort tot de Morlocks, een als verstoten levend mutantenvolk dat zich vooral ondergronds in tunnels en riolen ophoudt. Hij beschikt over de gave om andere mutanten tot op tientallen kilometers afstand te detecteren.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Caliban is een mutant met albinisme vernoemd naar de Caliban uit het toneelstuk The Tempest. Nadat hij werd verbannen door zijn familie, ontfermde Callisto zich over hem. Gebruikmakend van zijn vermogen om andere mutanten te detecteren, spoorden ze andere verstoten en thuisloze mutanten op en vormden ze zo de Morlocks.[1] Caliban behoorde samen met Callisto, Masque, Plague en Sunder tot de oorspronkelijke groep Morlocks. Hij gebruikte zijn detectievermogens in eerste instantie om aansluiting te zoeken bij andere mutanten. Zijn gave wordt later vooral ingezet om anderen op te sporen. Caliban vecht soms aan de kant van teams als X-Men, X-Force en X-Factor en soms tegen ze. Hij werd meermaals ingelijfd door superschurk Apocalypse als een van zijn vier ruiters en zo voorzien van grotere en extra vermogens.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Caliban is te zien in de films X-Men: Apocalypse uit 2016 (gespeeld door Tómas Lemarquis) en Logan uit 2017 (gespeeld door Stephen Merchant), die allebei deel uitmaken van de X-Men-filmserie.

Animatiefilms[bewerken | brontekst bewerken]

Caliban verschijnt in de tekenfilmseries X-Men: The Animated Series en X-Men: Evolution.

Videospellen[bewerken | brontekst bewerken]

Caliban is een personage in het computerspel X-Men: Destiny uit 2011.