Chianti Colli Fiorentini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chianti Colli Fiorentini
Naam Chianti Colli Fiorentini
Land Italië
Streek provincie Florence in Toscane
Locatie gemeentes Florence, Bagno a Ripoli, Barberino Val d'Elsa, Certaldo, Fiesole, Figline e Incisa Valdarno, Impruneta, Lastra a Signa, Montelupo Fiorentino, Montespertoli, Pelago, Pontassieve, Reggello, Rignano sull'Arno, San Casciano in Val di Pesa, Scandicci, Tavarnelle Val di Pesa
Alcoholpercentage min. 12%
Bescherming DOCG
Druivenrassen 80-100% sangiovese met 0-20% rode druiven die kenmerkend zijn voor de streek
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Chianti Colli Fiorentini is een rode wijn die geproduceerd wordt in het heuvelland van de provincie Florence in Toscane (Italië). De gebieden die vallen binnen het oorspronkelijke Chianti gebied produceren Chianti Classico.

Chianti Colli Fiorentini heeft het predicaat DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Net als bij de andere Chianti wijnen is de kwaliteit van deze Chianti wisselend. Het gaat om wijnboeren die buiten het Classico-gebied vallen, maar toch Chianti produceren. De prijzen van de wijnen buiten het Classico gebied liggen doorgaans lager, wat zich vertaald in het geringere aandeel wijnbouw op deze bedrijven. Desondanks worden er toch enkele voortreffelijke wijnen gemaakt.

Wanneer aan de voorwaarde van twee jaar lagering op fust en zes maanden rijping in de fles wordt voldaan, mag de wijn het predicaat "Riserva" hebben.