Christus Koningkerk (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Westgevel van de kerk met toren
Jongenskoor in de Christus Koningkerk

De Christus Koningkerk was een rooms-katholieke kerk in de wijk Hengstdal in de Nederlandse stad Nijmegen. Deze kerk werd ontworpen door J. Zwanikken. De bouw begon in 1932. Het expressionistische kerkgebouw werd in 1933 ingewijd. De kerk was opgetrokken uit gewapend beton, aan de buitenkant bekleed met baksteen. De kerk stond aan de Dommer van Poldersveldtweg, dicht bij de Prins Hendrikkazerne. De torenspits van de Christus Koningkerk was na stormschade in 1990 verwijderd.

Op 1 november 1993 werd de afscheidsviering gehouden omdat de kerk aan de eredienst werd onttrokken. De kerk werd gesloopt, met uitzondering van de toren. Het tweeklaviers Verschueren-orgel van de kerk ging naar de Sint-Luciakerk in Mierlo. De kruiswegstaties gingen naar de Sint-Martinuskerk in Kloosterzande. De marmeren doopvont en enkele beelden in terracotta van Jac Maris gingen naar de Sint-Stephanuskerk aan de Berg en Dalseweg, waarmee de Christus Koningparochie gefuseerd was. Ook de Sint-Stephanuskerk is per 2009 aan de eredienst onttrokken.

Op de voormalige locatie van de kerk werden een winkelcentrum en appartementsgebouwen gerealiseerd. De kerktoren, met een hoogte van 68 meter, is in het appartementencomplex De Koningshof aan de Van 't Santstraat geïntegreerd. De torenspits is in 2005 weer herbouwd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]