Esperantomuseum & Collectie Kunstmatige Talen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esperantomuseum & Collectie Kunstmatige Talen
Esperantomuseum & Collectie Kunstmatige Talen
Locatie Wenen
Opgericht 1927
Officiële website
(en) Atlas Obscura-pagina
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Esperantomuseum en de Collectie Kunstmatige Talen (Duits Esperantomuseum und Sammlung für Plansprachen, Esperanto Esperantomuzeo kaj kolekto por planlingvoj) werd 1927 door de ambtenaar Hugo Steiner onder de naam Internationaal Esperanto-Museum opgericht. Het museum hoort sinds 1928 bij de Österreichische Nationalbibliothek.

Het is tegelijk museum, bibliotheek, documentatiecentrum en archief met de wereldwijd grootste linguïstische collectie over kunstmatige talen. De catalogus van deze collectie is toegankelijk via het internet en bevat 35.000 documenten (vooral boeken en informatiemateriaal over Esperanto en andere kunstmatige talen). Op dit moment wordt binnen een grootschalig digitaliesatieproject eraan gewerkt een aanzienlijk deel van de collectie online te krijgen. In 2007 werd de eerste bundel gescand en kan via de homepage worden opgeroepen (zie onder „100 Frühdrucke“).

De catalogus, bekend als Trovanto, kan sinds 1998 online doorzocht worden via de website van de Österreichische Nationalbibliothek (Oostenrijkse Nationale Bibliotheek).

Oorspronkelijk was het museum gevestigd in de Hofburg. In 2005 verhuisde het museum naar het Paleis Mollard-Clary in de Herrengasse 9 in de Weense binnenstad.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Esperanto Nederland

Vlaamse Esperantobond

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

(de) Officiële website van het Esperantomuseum & Collectie Kunstmatige Talen

Zie de categorie Esperantomuseum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.