Combinatietang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Combinatietang

De combinatietang is een tang die een aantal functies in zich verenigt. Het is dus eigenlijk een combinatie van een aantal tangen in één. Een combinatietang wordt veel door doe-het-zelvers gebruikt, maar het is bij uitstek een gereedschap van de elektricien.

Men kan er een aantal dingen mee doen. In volgorde (van punt naar scharnier) heeft de tang:

  • een geribbeld gedeelte, vlak sluitend. Hiermee kunnen kleine dingen stevig vastgehouden worden.
  • een goede grip op ronde dingen als assen en buizen.
  • een gedeelte met scherp geslepen snijkanten om verschillende soorten draad, zoals koperdraad en ijzerdraad mee door te knippen.
  • boven en onder het scharnierpunt zitten inkepingen waarmee ook draad geknipt kan worden, maar met meer kracht. Om hiermee te kunnen knippen moeten de inkepingen van beide scharnierhelften recht tegenover elkaar staan. Dat is zo als de tang geopend is. De inkepingen bepalen de maximale dikte van het draad.

Achter het scharnier zitten de benen. Deze zijn meestal bekleed met kunststof, in vorm geperst. Hiermee is de tang geïsoleerd en ligt prettiger in de hand. De grepen zijn tegenwoordig vaak bekleed met een combinatie van hard en zacht materiaal. Dat noemt men wel "softgrip".

Er zijn ook combinatietangen waarbij de handvatten teruggevouwen kunnen worden zodat ze om de bek heenvallen. Deze multitools hebben meestal ook messen, schroevendraaiers, flesopeners en dergelijke die ook in de handvatten wegvouwen.