David Marks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

David Lee Marks (Hawthorne, 22 augustus 1948) is een Amerikaanse muzikant, vooral bekend als voormalig gitarist en zanger van de rockband The Beach Boys. Ook richtte hij Marks & the Marksmen op.

David Marks
David Marks
Algemene informatie
Volledige naam David Lee Marks
Geboren 22 augustus 1948
Geboorteplaats Hawthorne (Californië)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Beroep Gitarist
Act(s) The Beach Boys
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

David Marks woonde in Hawthorne aan de overkant van het huis van de gebroeders Wilson (Brian, Dennis en Carl). Op tienjarige leeftijd leerde hij gitaar spelen en op dertienjarige leeftijd, in februari 1962 trad hij toe tot The Beach Boys in plaats van Al Jardine, die voor tandarts ging gaan studeren. Toen hij lid was, nam hij deel aan vier albums (Surfin' Safari 1962, Surfin' U.S.A. 1963, Surfer Girl 1963, Little Deuce Coupe, 1963) van de groep en werden meer dan honderd concerten gegeven. Toenemende conflicten met Murry Wilson, de toenmalige manager van The Beach Boys en de vader van de gebroeders Wilson, leidde ertoe dat Maks aan het einde van de zomer van 1963 de groep verliet (tegen die tijd was Al Jardine terug gekeerd in de groep).

Op het album That's Why God Made the Radio (2012), nam Marks opnieuw deel. Ook was hij aanwezig bij de 50-jarige jubileumtour.

Het Beach Boys monument waar David Marks op afgebeeld staat.