De Berkenhorst (vakantiepark)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Berkenhorst
Hoofdgebouw van De Berkenhorst
Bungalowpark
Locatie Kootwijk, Vlag van Nederland Nederland
Keten Hogenboom Vakantieparken
Openingsdatum 1975
Capaciteiten
Aantal bungalows 121
Portaal  Portaalicoon   Toerisme
Binnenbad van de subtropische zwemtuin (1975 - 2024)

De Berkenhorst is een vakantiepark aan het Kootwijkerzand, de grootste zandverstuiving van West-Europa. Het park heeft verschillende faciliteiten, zoals een restaurant en verscheidene sportfaciliteiten. Tot 2024 was er op het park een subtropische zwemtuin, een kleine variant van het subtropische zwemparadijs bij andere Sporthuis Centrum parken. De verhuur van het park wordt door Summio Parcs - onderdeel van Dormio - verzorgd. De Berkenhorst telt 121 bungalows.

Het park was in 1998 inmiddels onderdeel van Gran Dorado, maar de entree was nog uit de tijd en in de huisstijl van Sporthuis Centrum (voorafgaand aan 1986), voordat dit Center Parcs werd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het park is in 1975 geopend als het vijfde park van Sporthuis Centrum, tegenwoordig Center Parcs.[1] Met 7,5 hectare en ongeveer 100 bungalows was dit het kleinste park van Sporthuis Centrum, gericht op rustzoekers en natuurliefhebbers. Toen de keten in de jaren 80 subtropische zwemparadijzen introduceerde op alle parken, bleek De Berkenhorst daar te klein voor. Daarom werd gekozen voor een kleinere variant, de subtropische zwemtuin. Het zwembad kreeg geen golfslagbad, maar had wel een stroomversnelling, een buitenbad, een glijbaan, een bubbelbad, een kleuterbad en een sauna.

Vanwege een gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden werd het park in 1990 verkocht aan Creatief Vakantieparken, dat in 1997 opging in Gran Dorado. In 2002 werd De Berkenhorst bij de fusie van Gran Dorado en Center Parcs verkocht aan Landal Greenparks. Naast de oorspronkelijke "Sporthuis Centrum"-bungalows van architect Jaap Bakema zijn er nieuwe vakantiewoningen gebouwd met meer vloeroppervlakte.

Van januari 2011 tot 2023 viel dit park onder Hogenboom Vakantieparken, onderdeel van Roompot Vakanties.

Door de fusie van Roompot met Landal GreenParks in 2023 moest Roompot meerdere parken noodgedwongen afgestoten.[2] Hierdoor kwam het park opnieuw in andere handen. Sinds 2023 valt De Berkenhorst onder Summio Parcs, een dan nieuwe bungalowparkketen van het internationale vakantieresortbedrijf Dormio.

In 2024 werd de subtropische zwemtuin permanent gesloten.[3]

Zie de categorie Berkenhorst van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.