De Besnijdenis van Christus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De besnijdenis van Christus
De Besnijdenis van Christus
Kunstenaar Nicolas de Liemaeckere
Jaar onbekend
Afmetingen 300 cm × 190 cm
Verblijfplaats Sint-Andreaskerk
Locatie Strijpen, Zottegem
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Besnijdenis van Christus is een schilderij van Nicolas de Liemaeckere. Het werk stelt de besnijdenis van de Heer voor en beeldt Jezus af, Maria, een oude man met goudkleurige kazuifel, een dienaar en enkele figuren in gebedshouding.

Het werk uit 1642 hangt in de Sint-Andreaskerk in het Belgische Strijpen, deelgemeente van Zottegem. Het schilderij werd lang ten onrechte toegeschreven aan Gaspar de Crayer of Theodoor van Loon. Uit een onderzoek van 2020 blijkt echter dat het doek in 1642 werd besteld bij Nicolas de Liemaeckere.[1] De kerkrekening vermeldt onder andere noch betaelt aan m(eeste)r Niclaeys Roose, schildere tot Ghent [...]. Het doek werd waarschijnlijk gemaakt in opdracht van de in 1642 opgerichte Broederschap van de Naam van Jezus. In 2007 werd het schilderij in opdracht van kerkfabriek Sint-Andreas gerestaureerd.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Looze, Danny, Demeunynck, Christine, De besnijdenis van Christus in de Sint-Andreaskerk te Strijpen. Een queeste naar de oorsprong van een bijzonder schilderij en zijn meester., Zottegems Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde, Handelingen XX, 2021, pag. 329-348.