Dewey Medal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dewey Medal
Voorzijde van de Dewey Medal
Uitgereikt door Verenigde Staten
Type Militaire onderscheiding
Bestemd voor Officieren en manschappen van de schepen van het Asiatic Squadron uit de Verenigde Staten onder bevel van Commodore George Dewey
Uitgereikt voor Spaans-Amerikaanse Oorlog
Status In onbruik geraakt
Statistieken
Instelling 3 juni 1898
Eerst uitgereikt 1898; Admiraal George Dewey[1]
Totaal uitgereikt 1825[2]
Volgorde
Volgende (hoger) Reserve Good Conduct Medal
Volgende (lager) Sampson Medal
Baton van de Dewey Medal
Portaal  Portaalicoon   Ridderorden

[[Bestand:|thumb|Achterzijde van de Dewey Medal]] De Dewey Medal was een militaire onderscheiding van de Amerikaanse Marine, die werd ingesteld door het Congres van de Verenigde Staten, op 3 juni 1898. De medaille wilde de erkentelijkheid tot uitdrukking brengen voor het leiderschap van Admiraal George Dewey tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog en de Matrozen en de Mariniers onder zijn bevel.

De Dewey Medal werd gecreëerd uit erkentelijkheid voor de strijdkrachten van de U.S. Navy en het United States Marine Corps, die deelnamen aan de Slag in de Baai van Manilla. Om in aanmerking te komen voor toekenning van de Dewey Medal, een dienstherinnering, moest men op 1 mei 1898 gediend hebben op een van de volgende marineschepen:

De Dewey Medal was een eenmalige decoratie en er waren geen deviezen of campagnesterren aan verbonden. De medaille bestaat uit een cirkelvormig medaillon met daarop een afbeelding van Admiraal George Dewey. Hij werd gedragen aan een blauw en geel lint. Admiraal Dewey zelf werd met de medaille geëerd, ofschoon hij altijd, waar hij kwam op officiële gelegenheden, de medaille met de rugzijde naar voren droeg, waarop een beeltenis van een kanonbemanning van de Marine te zien was. Dit deed hij als erkentelijkheid voor zijn manschappen.

De medaille werd verleend voor actieve militaire diensten; hoewel hij een erkenning was voor een enkele slag in een enkele militaire campagne, werd hij slechts beschouwd als een herinneringsmedaille. Wanneer hij op een militair uniform werd gedragen, werd hij echter wel beschouwd als gelijkwaardig aan de Spanish Campaign Medal en hoger aangeslagen dan de Sampson Medal.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Battle of Manila Bay Medal (Dewey Medal)
  2. Dewey Medal
  3. American Medals in de Spaans-Amerikaanse Oorlogsperiode
  4. US Dewey Medal Roll, databank van ontvangers van de medaille.