Dong Son (cultuur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
een bronzen trommel van de Dong Son cultuur, gevonden in de Chinese provincie Guangxi

Đông Sơn (東山, "oostelijke berg") is de naam van een prehistorische cultuur uit Indochina, die vernoemd is naar een dorpje in het noorden van Vietnam, waar men resten van deze cultuur heeft gevonden. De vindplaats van Dong Son geeft aanwijzingen dat deze bronstijdcultuur uit het noorden (dus uit Zuid-China) afkomstig is en zich waarschijnlijk omstreeks 300 voor Chr. naar Indochina heeft uitgebreid. Dat is namelijk de datum waarop de oudste sporen van deze cultuur worden gedateerd. De Dong Son cultuur is geen zuivere brons-cultuur, want er zijn ook reeds enkele ijzeren voorwerpen aangetroffen. Maar het zijn de bronzen voorwerpen, en met name de beroemde bronzen trommels, die vanuit artistiek oogpunt het meest in het oog vallen.

De Dong Son cultuur heeft ook belangrijke uit grote stenen opgetrokken monumenten nagelaten, die een religieuze functie vervulden.

De dragers van de Dong Son cultuur waren in de eerste plaats rijstverbouwers, die de delta van de Rode Rivier (Sông Hồng) hebben getransformeerd in een belangrijk productiegebied voor rijst. De cultuur wordt als de basis beschouwd van de latere culturen in dit gebied, en de sporen ervan zijn nog zichtbaar tot een zo recente datum als de 16e eeuw. De cultuur als zodanig verdwijnt echter met de verovering van Noord-Vietnam door de Chinezen in de 2e eeuw voor Chr.

De mensen van de Dong Son cultuur hadden contact met andere volkeren in Zuidoost-Azië. De invloed van hun kunst en metallurgische vaardigheden strekt zich uit over geheel Indochina en een groot deel van Indonesië. Kenmerkend zijn de kunstige bronzen voorwerpen, waaronder trommels en bijlen, gegoten met de techniek van de cire perdue.

De grootste bronzen trommel van heel Azië (diameter 160 cm, hoogte 186 cm) is de Maan van Pejeng, die zich bevindt in een toren bij een tempel op Zuid-Bali. Op de Kleine Soenda-eilanden vindt men veel gelijkaardige, zij het kleinere trommels, die onder de naam moko bekendstaan en waarvan de herkomst niet is opgehelderd, maar die zeer waarschijnlijk een invloed van de Dong Son cultuur weerspiegelen.