Duizend Woorden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Duizend Woorden was een literatuurproject van de Nederlandse omroep VPRO en uitgeverij Nieuw Amsterdam, dat iedereen opriep om kortverhalen in te sturen van maximaal duizend woorden. Het programma bestaat niet meer, verhalen konden in 2007 en 2008 ingestuurd worden.

Op initiatief van VPRO-presentatrice Lotje IJzermans startte Duizend Woorden in 2006. Iedere week werd het beste ingezonden verhaal van een aspirant-schrijver voorgelezen in het radioprogramma De Avonden, op Radio 6. Vervolgens werd het verhaal besproken door twee professionele auteurs, onder wie Arjen Lubach, Gerbrand Bakker, Thomas Verbogt, Stephan Enter, Gerard van Emmerik, Ton Rozeman, Sanneke van Hassel, Jan van Mersbergen en Manon Uphoff. Op die manier ontstond volgens de initiatiefnemers een literaire workshop op de radio, een openbare masterclass.

Begin 2008 verscheen een bloemlezing uit de ingezonden verhalen met de titel De beste verhalen uit Duizend Woorden, samengesteld door Emke Spauwen.

Twee jaar lang verzorgde Duizend Woorden een maandelijkse rubriek in NRC Handelsblad, daarna publiceerde de VPRO Gids maandelijks een verhaal met jurycommentaar van Duizend Woorden.

In september 2008 werd Emke Spauwen als vaste redacteur van Duizend Woorden vervangen door Dries Muus.

Duizend Woorden Prijs[bewerken | brontekst bewerken]

Op 14 december 2008 organiseerde Duizend Woorden de eerste Avond van het Korte Verhaal in de Desmet Studio's in Amsterdam. Hier kreeg Ellen Heijmerikx uit handen van schrijver AL Snijders de 'Duizend Woorden Prijs' uitgereikt voor haar verhaal De orka. Voor zover bekend hebben die avond en die prijs geen vervolg gekregen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]