Enghuizen (Zevenaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vooraanzicht van Enghuizen in Zevenaar
Interieurfoto van Enghuizen

Enghuizen was een landhuis in de gemeente Zevenaar. Het lag ten zuidoosten van de stad, buiten de stadsgracht aan de huidige Kerkstraat. In de 18de eeuw omvatte het 33 hectare, waaronder goederen in Oud-Zevenaar en Duiven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het huis Enghuizen werd al genoemd in de 15e eeuw. In 1450 kocht Johan van den Loe de havezate, zijn familie woonde er tot 1558. Midden van de 17e eeuw kwam het in bezit van de familie Von Hasenkampf en rond 1700 van de familie Brugeney, genaamd Haferkamp.

In de achttiende eeuw is het huis Enghuizen afgebroken. Op de middeleeuwse kelders is een nieuw huis gebouwd. Waarschijnlijk door Rudger von Carnap uit Elberfeld die het huis in 1745 kocht. Het was toen zwaar belast met schulden.

In 1799 kwam het in het bezit van de familie Pelgrom, laatstelijk van de pastoor Carel Hendrik Pelgrom (1815-1871). Deze richtte bij testament de Pelgromstichting op en vermaakte Enghuizen aan zijn neef mr. Willem Reinaud Karel Lodewijk Maria von Motz, lid van de familie Von Motz, die conform de bepalingen van het testament de naam Pelgrom aan de zijne moest toevoegen; hij was derhalve (sinds 1874): mr. Willem Reinaud Karel Lodewijk Maria Pelgrom von Motz, heer van Enghuizen (1853-1913). Leden van de familie noemden zich sindsdien Pelgrom von Motz, soms ook Pelgrom von Motz van Enghuizen.

De familie von Motz liet naast het huis een achthoekige toren bouwen en bewoonde het huis tot in de 20e eeuw. In de Tweede Wereldoorlog liep het huis tijdens een bombardement op 23 maart 1945 zware schade op en werd in 1947 afgebroken.

In 1952 werd op de plaats van Enghuizen door de toenmalige Turmac Tobacco een tabaksfabriek gebouwd. De fabriek werd in 2008 gesloten. In 2013 besloot de gemeente Zevenaar in het voormalige fabriekspand het gemeentehuis te vestigen.