Frederik VIII van Zollern

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frederik VIII van Zollern
-1333
Graaf van Zollern
Samen met Frits I (1309-1313)
Periode 1309-1333
Voorganger Frederik VII
Opvolger Frits II
Vader Frederik VI van Zollern
Moeder Kunigunde van Baden

Frederik VIII van Zollern bijgenaamd Ostertag (overleden in 1333) was van 1309 tot aan zijn dood graaf van Hohenzollern. Hij behoorde tot het huis Hohenzollern.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Frederik VIII was de jongere zoon van graaf Frederik VI van Zollern en Kunigunde van Baden, dochter van markgraaf Rudolf I van Baden. In 1309 werd hij na de dood van zijn oudere broer Frederik VII graaf van Zollern: aanvankelijk in gezamenlijke regering met zijn neef Frits I, na diens dood in 1313 alleen. Toen hij samen met zijn broer Frederik VII het graafschap Zollern verdeelde, stichtte hij de Hohenzollerse nlinie van het huis Hohenzollern.

In oude brieven wordt hij voorgesteld als een vrolijke en vriendelijke persoon die graag veel tijd in familiekringen doorbracht. Volgens een andere auteur was hij ook een vastbesloten man van de oorlog. In de grote machtsconflicten van zijn tijd vocht hij eerst aan Oostenrijkse zijde en daarna aan de zijde van keizer Lodewijk de Beier.

Huwelijk en nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Frederik VIII was gehuwd met een vrouw wier identiteit onbekend gebleven is. Uit het huwelijk werden de volgende kinderen geboren: