Gal Glivar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gal Glivar
Glivar in 2021
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 1 mei 2002
Geboorteplaats Slovenië
Lengte 171 cm
Sportieve informatie
Huidige ploeg UAE Team Emirates Gen Z
Discipline(s) Wegwielrennen
Ploegen
2021–2023
2023
2024–
Adria Mobil
UAE Team Emirates (stagiair)
UAE Team Emirates Gen Z
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Gal Glivar (1 mei 2002) is een Sloveens wielrenner die anno 2024 rijdt bij de opleidingsploeg van UAE Team Emirates. Zijn vader Srečko was amateurwielrenner in de jaren 80 en 90 en werd later ploegleider.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 werd Glivar voor de eerste maal kampioen tijdrijden van Slovenië bij de junioren. Hij was achttien seconden sneller dan Jan Gravban. Glivar prolongeerde zijn nationale titel in 2020, ditmaal met ruim een minuut verschil ten opzichte van Aljaž Colnar. Tussen 2021 en 2023 reed Glivar bij de Sloveense wielerploeg Adria Mobil. In 2023, zijn laatste jaar bij de ploeg, boekte hij zijn eerste belangrijke overwinningen bij de beloften. Hij won onder andere de eindklassementen in de Carpathian Couriers Race en de Orlen Nations Grand Prix.[1] Zijn successen in het begin van 2023 zorgde voor een stagecontract bij UAE Team Emirates vanaf augustus. Hij reed toen onder andere nog de Ronde van Slovenië, de CRO Race en de Ronde van Turkije.

In 2024 maakte Glivar de overstap naar de de opleidingsploeg van UAE Team Emirates, UAE Team Emirates Gen Z. Namens deze ploeg won hij eind januari een etappe en het eindklassement in de Ronde van Sharjah. In het klassement bleef hij Miguel Heidemann 22 seconden voor.[2] Namens de hoofdmacht van de ploeg nam hij in maart deel aan zowel Milaan-Turijn als de Internationale Wielerweek. Begin april zegevierde hij in de Ronde van Belvedere. Diezelfde week werd hij vijfde in de Trofeo Piva. In de Trofeo Città di San Vendemiano werd hij achtste. Een week later erindigde hij in Gent-Wevelgem voor beloften op de zevende plek.

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

2019
Sloveens kampioen tijdrijden, junioren
2020
Sloveens kampioen tijdrijden, junioren
2023
3e en 5e etappe Carpathian Couriers Race
Eind- en puntenklassement Carpathian Couriers Race
Eindklassement Orlen Nations Grand Prix
2024
3e etappe Ronde van Sharjah
Eind- en jongerenklassement Ronde van Sharjah
Ronde van Belvedere

Ploegen[bewerken | brontekst bewerken]