Gebruiker:1Veertje/Manuele therapie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Manuele therapie is een gespecialiseerde behandeling die meestal door fysiotherapeuten wordt uitgevoerd.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Onder manuele therapie wordt volgens de definitie van de International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists (IFOMPT) verstaan een gespecialiseerd domein binnen de fysiotherapie/kinesitherapie welk zich richt op neuromusculoskeletale aandoeningen, gebaseerd op klinisch redeneren, gebruik makend van zeer specifieke diagnostische- en behandelingstechnieken, inclusief manuele handgrepen/technieken en therapeutische oefenvormen. Manuele therapie is gebaseerd op de beschikbare wetenschappelijke en klinische bewijs evenals op het biopsychosociaal gezondheidsprofiel van elke individuele patiënt.

Technieken[bewerken | brontekst bewerken]

De manueel therapeutische behandeling bestaat uit:

  • Passieve articulaire, neurogene en myofasciale technieken
  • Actieve oefenvormen gericht op het oefenen en sturen van functies
  • Informeren, adviseren en begeleiden.

De passieve technieken zijn onder meer mobilisaties (tracties, oscillaties, translaties, compressies), vertebrale manipulaties, harmonische technieken, neurodynamische technieken (waaronder glidingtechnieken, tensioners en gliders), actief geassisteerde technieken (waaronder Mulligantechnieken en McKenzietechnieken), ischeamische compressietechnieken, stretchingtechnieken, wekedelenmobilisaties en myotensieve technieken (muscle-energytechnieken). Met behulp van dry needling kan zeer vlug een myofasciale bewegingsbeperking worden opgelost en kan een effectieve tool zijn als onderdeel van het manueel therapeutische behandelplan.

Gevaren[bewerken | brontekst bewerken]

Vertebrale manipulaties kunnen kortdurende nawerkingen en in uitzonderlijke gevallen ernstige complicaties geven. Manipulatie van de hals kan de door de wervelbogen verlopende arteria vertebralis beschadigen met herseninfarcten en blindheid als gevolg.[1] Manipulatie van de wervelkolom van baby's wegens het omstreden KISS-syndroom (kinetic imbalance due to suboccipital strain) kan ademstilstand veroorzaken.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Alternatieve geneeswijze